Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Srbiji opada uzgoj ribe

2022.05.18
16:58
2022.05.18
19:50
Forrás
Pannon RTV
U poslednjih osam godina samo se proizvodnja šarana prepolovila. Slična je situacija i s ribljim fondom Tise. Na delu toka reke Tise kod Kanjiže takođe je malo šarana, a oni koji se mogu naći u reci, su pušteni u vodu u Mađarskoj.
Pannon RTV

Ribu konzumiramo vrlo malo i retko – to se može saznati iz istraživanja. A zdrava je. Većina ljudi koje smo intervjuisali jede ribu maksimalno jednom nedeljno, ali ima i onih koji to uopšte ne rade.

Eržebet Šoti, Kanjiža: "Ne volim da jedem ribu, ali moja deca vole i jedu ribu jednom nedeljno, koja je najukusnija."

Leona Barna, Kanjiža: "Mi jedemo ribu, volimo sve vrste ribe, ali riba je jako skupa."

Pannon RTV

Tisa je sada mirna, ali je i dalje jedno od najpopularnijih ribolovnih područja, uprkos malom broju ribe. Lokalni ribolovci kažu da u reci ima gotovo 50 posto manje ribe nego pre dvadeset godina. Zahvaljujući poribljavanju u mađarskom delu Tise, sada u reci ima šarana.

Čaba Šarnjai, ribolovac, Kanjiža: "Ovde imamo trenutno oskudan riblji fond, broj šarana je određen činjenicom da se u Mađarskoj vrši oribljavanje, pa rečne struje i talasi nekoliko puta godišnje pomeraju šarane nizvodno i oni nalaze svoje mesto ovde, možemo reći da se ovi šarani već mreste."

Pannon RTV

Kilogram žive vage šarana je trenutno oko 600-700 dinara, dok očišćen šaran košta 950 dinara. Vlasnik ribarnice Antal Đerke je otvorio svoju prodavnicu pre dve godine. Tada je, kako kaže, nabavna cena šarana koštala blizu 300 dinara, sada je udvostručena. U opštini su najtraženiji šaran i som, ali se i ovde pokazao nedostatak ribe u novijem periodu. "Ribnjaci ne mogu da obezbede dovoljno ribe i sada moramo obilaziti veće područje, zapravo moramo loviti ribu da bismo imali dovoljno sirovine što se tiče slatkovodne ribe. Što se tiče morske ribe, kupujemo je smrznutu."

Pannon RTV

Pre deceniju i po ribnjaci su se prostirali na 12.000 hektara, a danas ih ima na samo 3.500 hektara. Stručnjaci kažu da je potrošnja vodo-privrednih društava vrlo visoka, što utiče na cenu ribe.

Aleksandar Stajčić, direktor, DTD Ribarstvo: "Kriza koja je nastala, kovid kriza sa početkom kovid krize čitav proces propadanja i otežanog poslovanja se ubrzao. Od 2020. godine kao rezultat došlo je do toga da na tržištu nema dovoljno domaće ribe samim tim tražnja za domaćom ribom je porasla, a time su i cene porasle. A mislim narednom periodu zbog čitave problematike u samoj proizvodnji neće se stvar lako ispraviti, tako da možemo očekivati u sledeće dve ili tri godine visok nivo cena domaće ribe."

Pannon RTV

Inače, u Srbiji se može naći i uvozna riba. Većina njih obično dolazi iz Grčke i Hrvatske.

uzgoj
riba
Srbija

Najnovije

14:31

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.