Ugrás a tartalomra

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

2023.12.05
14:02
2023.12.05
16:20
Forrás
Pannon RTV
Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

U Srbiji je za 150 odsto porastao broj obolelih od velikog kašlja, dok je broj ostalih oboljenja, uglavnom disajnih puteva i grupa, povećan za 10 do 20 odsto, kao i prošle godine u ovo vreme. Prema oceni stručnjaka najugroženija su deca ispod tri godine.

Čekaonica Dispanzera za majku i dete prepuna je obolele dece. Većina ih je mlađa od tri godine, ali je mnogo i dece obdanišnog i školskog uzrasta. Osim boginja i oboljenja koja se vezuju za taj uzrast, većina malih pacijenata obratila se lekaru sa simptomima zapaljenja disajnih puteva i onih sličnih gripu.

Laura Hatalak je svog trogodišnjeg sina dovela kod lekara.
„Ima simptome prehlade sa kašljem.
- Dakle u pitanju je zaraza disajnih puteva?
- Da.
- Koji su simptomi, na šta se dete žali?
- Za sada samo jako kašlje.
- Znači, ne može redovno da spava? Da li ima temperaturu?
- Ne, nema je uopšte.“

Bolesna deca pristižu jedna za drugim. Roditelji treba odmah da reaguju u slučaju naglog nastupanja bolesti, savetuju zdravstveni radnici.

Dora Halapi došla je sa svojom trogodišnjom devojčicom i kaže i u obdaništu mnogo dece nedostaje u grupi.

„Ima i malih boginja, i naravno ove različite respiratorne infekcije.
- Sa kojim simptomima je došla devojčica?
- Ima temperaturu i danima jako kašlje.“

Najčešće su u pitanju virusi gripa, ali među decom grip se još nije raširio, ipak imaju simptome influence. Deca imaju teškoće u disanju, isprekidano dišu, bore se sa kašljem, često se bude, ne jedu i promeni im se raspoloženje, kaže dr Josipa Krajininger Parčetić.

Pedijatar Doma zdravlja u Subotici dodaje da su među simptomima najizraženiji kašalj i visoka temperatura. „Deca više dana imaju izrazito suv, iritantan i uporan kašalj. Naravno, imamo i decu koja pate od bolesti nalik gripu, koje uglavnom počinju sa visokom temperaturom, koja danima traje. Ne treba da zaboravimo ni ovčije boginje koje su još veoma prisutne u našem okruženju, ali imamo i zaraze virusom streptokoke, kao i šarlah, i druga kontaktna oboljenja u obdaništu koja su karakteristična za ovo doba godine i tu populaciju.“

Važno je da, pre nego što se obrate lekaru, roditelji detetu daju lek za snižavanje temperature kako ne bi pod temperaturom satima čekali kod lekara, kao i dovoljno tečnosti. Pedijatar skreće pažnju i na to da je značajno opao broj revakcinacija za veliki kašalj što zabrinjava zbog formiranja kolektivnog imuniteta.

Srbija
virus

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.