Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

U Staroj Moravici održan pomen kod šestog najstarijeg spomenika Košutu

2019.03.15
21:48
2019.03.15
22:00
Forrás
Pannon RTV
Za mađarsku slobodu i naciju 15. mart će večno biti sveti praznik– izjavio je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Večno će 15. mart biti sveti praznik mađarske slobode i mađarske nacije – ovo uverenje nas je održalo proteklih 171 godinu i ovo uverenje nas je iskovalo i održalo u zajedništvu kao naciju – izjavio je na svečanosti Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Svečanost je otpočela ekumenskom misom u Reformatskoj crkvi u Staroj Moravici.

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

U ime meštana Atila Šefer, predsednik Saveta pozdravio je okupljene u Košut parku. „Verujem i vidim da je nama od predaka u ovom užurbanom, modernom svetu, potrebno isto nadahnuće i hrabrost, kako bi na ovom rodnom tlu, gde smo rođeni, ostali. Tu gde možemo da zamislimo svoju budućnost jer treba da budemo deo nacionalnog zajedništva da bi ostali i bili ovde".

Janoš Babić, generalni konzul Mađarske pročitao je pismo koje je Mađarima izvan Mađarske uputio Viktor Orban, premijer Mađarske.

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Atila Juhas, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije u svom govoru naglasio je značaj sloge i jedinstva.

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, naglasio je da borba za slobodu ima večnu vrednost i aktuelnu poruku. I sada smo usred borbe za slobodu, pripremajući se za izbore za Evropski parlament, odnosno učešćem na izborima – rekao je. „Sada smo opet u sred jedne borbe za slobodu, pripremajući se za izbore za Evropski parlament, odnosno, učestvujući na izborima. Životni nam je interes, kao jedinstvenom delu nacije, da iz ove bitke izađemo tako da snažno iskažemo svoj interes. Smatram da je to moguće upravo kao i pre 170 godina suočiti se sa velikom silom. Nacija je sposobna za to, i verujem, da su za to spremni i Mađari u Vojvodini".

U ime mađarske Vlade vence su položili Janoš Babič, generalni konzul, u ime SVM-a Ištvan Pastor, predsednik, a nakon toga i vojvođanski političari i predstavnici društvenog života položili su vence kod spomenika Košutu. 

Stara Moravica
pomen
Ištvan Pastor

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.