Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

U strahu od migranata, meštani prigradskih naselja Subotice zahtevaju 24-časovni policijski nadzor

2021.04.19
16:31
2021.04.19
17:55
Forrás
Pannon RTV
Više od dve hiljade građana potpisalo je pre mesec i po dana peticiju, u kojoj traže 24-časovni policijski nadzor u subotičkim prigradskim naseljima, Donjem i Gornjem Tavankutu, odnosno Ljutovu, zbog prisustva velikog broja migranata.

Prema rečima meštana, ilegalne migrante do salaša u blizini srpsko-mađarske granice dovoze pre svega taksisti. Prema zvaničnim podacima, trenutno u Srbiji ima gotovo 5 hiljada migranata, smeštenih u 18 prihvatnih centara, a nadležni ih redovno kupe iz pograničnih naselja. Nakon toga migrante prevoze u one centre u kojima u tom trenutku ima mesta.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Ilegalni migranti organizovano stižu na periferiju Ljutova, odnosno Donjeg i Gornjeg Tavankuta, kako bi odatle stigli do ograde na mađarskoj granici - tvrde meštani. U napuštenim objektima čekaju pravi trenutak da pokušaju da uđu na teritoriju EU. Srpska granična policija redovno patrolira tim područjem i u saradnji sa mađarskim kolegama sprečava većinu pokušaja ilegalnog prelaska granice. Kada je naša ekipa bila na licu mesta upravo su pratili jednu manju grupu migranata duž granične ograde, sve do zgrade Granične policije Srbije, odakle i kasnije prebacuju u jedan od srpskih prihvatnih centara.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Iako nije bilo sukoba sa lokalnim stanovništvom, građani se zbog migranata ne osećaju sigurno, pa je zbog toga početkom marta više od dve hiljade njih potpisalo peticiju. Jelena Cifra živi u Gornjem Tavankutu, svega dva kilometra od granice.

„Iskreno ću vam reći, bojim se. Njih se bojim. Kad prođu ispred mog dvorišta ili iza moje kuće, ne usuđujem se ni da im se obratim."

Pannon RTV/Payeta Maurice

Prema rečima Eržebet Galfi, prisustvo policije u naselju je intenzivnije nakon prikupljanja potpisa. Kako je rekla, migranti sada izbegavaju selo, ali ih neko i dalje organizovano vodi do granice.

„Taksisti. Živimo pored betonskog puta, nedaleko od železničke stanice, a taksisti ih donose, obično uveče ili tokom noći. Naravno, ne mogu da pređu, i onda se obično ujutru vraćaju nazad."

Pannon RTV/Payeta Maurice

Prema nadležnima iz subotičke policije, nekoliko policijskih patrola, kao i saobraćajna i granična policija, proveravaju područje u pograničnom području od Bajmoka, preko Gornjeg i Donjeg Tavankuta, do Hajdukova i Bačkih Vinograda. Nadgledaju takođe i taksiste, i proveravaju da li prevoze ilegalne migrante.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Sa jednim od glavnih organizatora prikupljanja potpisa od pre mesec i po dana, razgovarali smo telefonom. On je rekao da su u svakom slučaju uspeli da postignu to da i pripadnici žandarmerije redovno patroliraju, i da kupe migrante koji se kriju u objektima salaša u blizini granice kod Gornjeg i Donjeg Tavankuta, odnosno Ljutova. Međutim, i dalje ogroman problem predstavlja to što vikendom nema policijskog nadzora u Gornjem Tavankutu, dakle policija i dalje ne radi subotom i nedeljom.

Tavankut
migranti
policijski nadzor
peticija

Najnovije

19:02, Frissítve: 19:09

Crkvena slava i Dan sela u Tordi

Povodom 245. godišnjice ponovnog naseljavanje sela, u Tordi se obeležava crkvena slava i Dan sela, u skromnim okvirima zbog epidemije. U odnosu na prošlu godinu, ovog je vikenda u banatsko selo već stiglo više gostiju.

Najčitanije

Ulaganja u „Komval" u Čantaviru

Komunalno preduzeće „Komval", koje posluje od 1958, uspelo je da se izvuče iz gubitka u 2019. godini od dva i po miliona dinara, tako da je lanjsku godinu završilo pozitivnim rezultatom.