Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Subotici i Segedinu osnovane laboratorije za mehatroniku

2020-02-20
13:41
2020-02-20
20:55
Forrás
Pannon RTV
Formirane su dve laboratorije za mehatroniku, jedna na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici i jedna u Segedinu, i to u okviru prekograničnog IPA projekta "Riliam".

Pored toga, pripremljeni su i  edukativni materijali u interaktivnom i štampanom obliku, na srpskom i mađarskom jeziku. Danas je u Subotici održana završna konferencija.

Glavni cilj prekograničnog IPA projekta je bio podrška malim i srednjim preduzećima u pograničnoj regiji, koja se bave industrijskom automatizacijom i industrijskom robotikom. Pod nazivom Riliam.com, napravljen je i jedan internet portal.

Projekat, koji je trajao 20 meseci, sufinansirala je Evropska unija, sredstvima većim od 200 hiljada evra.

Igor Firstner, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija, Subotica: „Proteklih godina smo u ovom regionu svedoci pojave da broj radnika opada, a potražnja za radnom snagom raste. Mi smo uvereni u to, i to već sada vidimo da postoji interesovanje za našu laboratoriju koju smo razvili. Poslodavci stalno dolaze kod nas i traže profesionalce koji mogu nešto doprineti u ovoj oblasti, koji mogu da im pomognu. Siguran sam da će robotizacija i automatizacija u bliskoj budućnost u ovom region ponovo procvetati. Ako nema ljudi, neka mašine rade umesto nas."

mehatronika
laboratorija
robotika

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije