Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

U Subotici je održana šetnja za podizanje svesti u borbi protiv raka dojke

2020-09-26
11:08
2020-09-26
16:23
Forrás
Pannon RTV
Cilj solidarnosti i podrške oporavku žena s rakom dojke je šetnja i trčanje koje se svake godine organizuje širom sveta.

Više od 150 gradova i milioni ljudi širom sveta pridružuju se pokretu.

U Srbiji je Beograd prošle godine bio domaćin dobrotvorne trke s više od 800 učesnika. S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine se akcija odvija svuda na lokalnom nivou, šetaju i trče ovog vikenda. Manifestacija je sinoć održana u Subotici.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor koji pogađa žene. Više od dva miliona žena širom sveta svake godine oboli od ove bolesti. U Srbiji taj broj iznosi otprilike 4.300, a oko 1.700 žena umire od ove bolesti.

Stoga su važni skrininzi i rano otkrivanje raka dojke. Gabrijela Agošton učestvovala je u šetnji u petak uveče, kao osoba, kojoj je bolest dijagnostifikovana na vreme, pa je imala dobre šanse za oporavak od raka dojke.

"I sama sam nakon pregleda dobila nalaz da imam zloćudni tumor u dojci. Operisala sam dojku, zatim čitav proces hemoterapije i tretmana zračenjem. Još uvek sam na lekovima, pa uzimam lekove za snižavanje hormona, ali osećam se kao da mogu živeti normalnim životom, a i rezultati su sada takvi da zapravo odražavaju ono kako se osećam." rekla je Gabrijela Agošton.

Šetnji je prisustvovalo nekoliko pacijenata sa onkološkog odeljenja Opšte bolnice Subotica, njihova rodbina, poznanici, žene koje su se oporavile od raka dojke i zdravstveni radnici. Doktorica Teodora Bagi rekla je da se svake godine u Subotici otkrije 130 do 150 novih karcinoma dojke. Kao i kod ostalih karcinoma, zdrav način života važan je za prevenciju, ali u faktore rizika spadaju dugotrajna upotreba kontraceptivnih sredstava i razni dugoročni hormonski tretmani, kao i prekomerna telesna težina. Međutim, nasledni faktor takođe igra značajnu ulogu.

Prema rečima dr Teodore Bagi, onkologa u Opštoj bolnici Subotica, šanse za ozdravljenje vrlo su dobre, ako se rak dojke otkrije na vreme. „Kada je reč o lokalno naprednijem tumoru ili metastatskom raku dojke, šanse su puno manje. Iako sada možemo izlečiti metastatski stadijum raka dojke u značajnom postotku i tokom daljeg razdoblja, imamo nekoliko terapijskih mogućnosti." rekla je dr Teodora Bagi, onkolog u Opštoj bolnici Subotica

Što je rak dojke više uznapredovao, to ga je teže izlečiti, pa je važno da žene rade redovan skrining dojke, rekao je specijalista. Ako je bolest već bila prisutna u porodici, preporučuje se od 20. godine redovan pregled, inače mamografski pregled treba da obavljaju stariji od 40 godina. Ultrazvuk se preporučuje jednom godišnje i samopregled na mesečnoj bazi.

Subotica
rak dojke
šetnja

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije