Ugrás a tartalomra
Pixabay/FotoshopTofs

U Subotici najveća akcija zaprašivanja komaraca u ovoj godini

2018-08-04
14:59
Forrás
RTV Pannon
Za ove namene odvojeno je četiri miliona dinara, dok se tokom čitave godine u te svrhe troši 11 miliona.

Na područjima koja su gusto naseljena, zaprašivanje će se raditi sa zemlje, iz tehničkog vozila, dok će predeli predgrađa biti zaprašeni vazdušnim putem, iz aviona. Nadležni upozoravaju da je sredstvo koje se koristi, otrovno i za pčele.

Tömbházak Szabadkán

Mnogo je zelenila u stambenom naselju Prozivka. Drveće i grmovi okružuju svaku zgradu. Osim što pružaju hladovinu, oni su i mesto gde se u granama i krošnji  skrivaju insekti. Stanovnici kažu da je u predvečernjim časovima veoma mnogo komaraca, za šta ima više razloga. „Zbog kanala uveče je situacija katastrofalna. Ni mreža za komarce ništa ne pomaže. Uvlače se u zgrade, jer je u njima hladnije", kažu sagovornici Panon RTV-a.

Građani kažu pravi je trenutak za zaprašivanje komaraca: „Vreme je da se zapraše komarci. Stanujem na Radijalu, tamo ih nema tako mnogo, ali potrebno je jedno zaprašivanje."

Zbog zaprašivanja pčelarima je skrenuta pažnja na povećan oprez. Goran Išpanović, rukovodilac odeljenja komunalne policije u subotičkoj lokalnoj samoupravi kaže: „Upozorili smo pčelare da je otrov opasan i za pčele. Molimo pčelare da u onim mesnim zajednicama gde radimo akciju zaprašivanja, premeste svoje košnice na drugo mesto. Preporučujemo da nekoliko dana nakon akcije ne vraćaju pčele na tu teritoriju".

Zaprašivanje se sprovodi u večernjim časovima, ukoliko su odgovarajući vremenski uslovi, nema padavina, ne duva vetar i temperatura nije previsoka.

komarac
zaprašivanje
Subotica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Vaspitačice vaspitačicama

Prvo stručno savetovanje mađarskih vaspitača u Vojvodini održano je kao događaj, koji su inicirali vaspitači.

Pojačana kontrola na putevima

Od danas počinje pojačana saobraćajna kontrola na teritoriji cele Srbije, saopštilo je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.