Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Subotici otkriven spomenik kralju Petru I

2021.11.30
16:11
2021.11.30
17:48
Forrás
Pannon RTV
Spomenik ukupne visine od oko 10 metara postavljen je ispred zgrade „Jadrana".
Pannon RTV/Szalai Adrián

Spomenik kralju Petru I, odnosno Petru Karađorđeviću u centru Subotice postavljen je povodom sto godina od smrti vladara.

Skulptura koja predstavlja celu figuru kralja visoka je preko četiri metra, i teška više od tone. Autor je vajar Zoran Ivanović. Postament je visok 5,60 metara, tako da je čitav spomenik visok gotovo 10 metara. Radovi su vredni 21,5 miliona dinara i finansirani su iz gradskog budžeta.

Otkrivanju spomenika uz rukovodstvo grada prisustvovali su i predstavnici vojske, policije, javnih preduzeća i drugih ustanova, kao i gosti pristigli iz čitave zemlje.

Petar I Karađorđević rođen je 1844. godine, a umro je 1921. godine. Bio je vladar Kraljevine Srbije, a od 1918. godine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca – podsetio je u svečanom govoru Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

„Ovo je istorijski i veličanstven dan za Suboticu. Dan u kojem najseverniji grad u Srbiji odaje počast kralju Petru I Karađorđeviću, njenom najvoljenijem vladaru. On je 1912. godine u veliko delo oslobođenja i ujedinjenja krenuo na krajnji jug naših istorijskih prostora, da bi ga 1918. okončao ovde, na severu, koji je njegovu slavnu vojsku dočekao sa velikom toplinom i jedinstvenim oduševljenjem."

Pannon RTV

Na otkrivanju spomenika rukovodstvo države predstavljala je ministarka rada. Darija Kisić Tepavčević je naglasila da je značajno što je jedan od najvećih vladara Srbije na stogodišnjicu smrti dobio dostojanstveni spomenik u Subotici.

„Za mene je velika čast i zadovoljstvo što imam priliku da danas u Subotici prisustvujem otkrivanju spomenika velikanu naše istorije, kralju pobedniku, kralju ujedinitelju, kralju koga je narod voleo i cenio i kralju koji je pokazao kako se čuva i kako se voli svoja zemlja."

Pannon RTV

Skupština grada Subotice je 27. maja 2020. godine donela odluku da grad dobije tri nova spomenika. Spomenik Ivanu Antunoviću, katoličkom biskupu još oktobra iste godine postavljen je pored crkve Svete Terezije Avilske. Spomenik Karolju Birou, nekadašnjem gradonačelniku Subotice postavljen je ove godine, na dan Nacionalnog jedinstva, ispred Gradske kuće – podsetio je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada.

„Suština Subotice je to da međusobno poštujemo ličnosti, bez obzira na to šta mislimo o njima, odnosno kakvu su ulogu imale u istoriji. Osim toga, svaki od tri spomenika izražava pogled na svet i estetiku one nacije na čiju inicijativu je Skupština grada postavila spomenike."

Nakon svečanih obraćanja, prema običajima srpske pravoslavne crkve osveštan je spomenik kralja Petra I, a osveštanje je predvodio vladika Damaskin, vikarni episkop mohački. Na kraju je Omladinsko kulturno umetničko društvo „Mladost" izvelo užičko kolo.

Subotici
spomenik
kralj Petar
Jadran

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.