Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

U Subotici se sastali šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske

2023.01.28
20:35
2023.01.28
20:52
Forrás
Pannon RTV
U cilju podizanja srpsko-hrvatskih odnosa na viši nivo potrebno je razjasniti brojna pitanja. Događaji u proteklih 30 godina ostavili su dubok trag i u srpskom i hrvatskom narodu - rečeno je na sastanku.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske sastali su se u Subotici, u Gradskoj kući. Mora se rešiti pitanje nestalih osoba tokom ratova na području bivše Jugoslavije, istakao je hrvatski ministar diplomatije.

Nema alternative miru, slobodi i stabilnosti. Ljudska prava se moraju poštovati i treba težiti dobrosusedskim odnosima, složili su se Ivica Dačić i njegov hrvatski kolega. Složili su se oko nekoliko važnih tema, jer i dalje postoje različita mišljenja u vezi događaja iz prošlosti, rekao je Ivica Dačić.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije: „Razgovarali smo o održavanju zajedničkog sastanka na kojem će učestvovati saradnici ministarstava spoljnih poslova Hrvatske i Srbije u narednih mesec dana. Svrha ovoga je da kroz konsultacije pripremimo pregled problematike sa kojom se moramo baviti u periodu koji je pred nama.“

U delegaciji Republike Srbije će biti i Tanja Miščević, ministrka zadužena za evropske integracije, koja će se upoznati sa hrvatskim iskustvima po pitanju pristupanja Evropskoj uniji, dodao je šef srpske diplomatije. Ivica Dačić je pozdravio i činjenicu da i Srbi u Hrvatskoj učestvuju u radu hrvatskih državnih institucija.

Srbi koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Srbiji imaju važnu ulogu u unapređenju bilateralnih odnosa, istakao je Gordan Grlić Radman, hrvatski ministar spoljnih poslova.

Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih poslova Hrvatske: „Naravno da ovde treba da govorimo otvoreno i pošteno. Niko se ne može ponašati kao da se ništa nije dogodilo pre 32 ili 33 godine. Postoje određena pitanja koja zaista opterećuju Hrvatsku, ali ta otvorena pitanja ne mogu da opterećuju ni Hrvate koji žive u Srbiji, kao nacionalnu zajednicu koja živi u Vojvodini, niti srpsku manjinu koja živi u Hrvatskoj. Stoga moramo raditi i sarađivati za dobrobit građana obe države, jer politika je izuzetno odgovorna oblast, a naši građani očekuju da naši odnosi idu napred."

Radman je dodao da će Hrvatska podržati put Srbije prema Evropskoj uniji, sve dok zemlja ispunjava sva očekivanja. U tom cilju će se u dogledno vreme održati nekoliko pregovora sa Tanjom Miščević, ministarkom za evropske integracije Srbije, rekao je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova.

Srbija
Hrvatska
diplomatija
Subotica
Gordan Grlić Radman
Ivica Dačić
ministar spoljnih poslova

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.