Ugrás a tartalomra

U svetu narodnih bajki

2024.02.28
16:35
2024.02.28
16:45
Forrás
Pannon RTV
Za učenike nižih razreda osnovnih škola u Novom Sadu organizovano je takmičenje pod nazivom „Sedamdeset i sedam mađarskih bajki“. Takmičenje je održano u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“.

Pre početka nadmetanja organizovana je izložba crteža učenika prvih i drugih razreda osnovnih škola po motivima narodnih bajki, a deca su mogla da vide i jednu lutkarsku predstavu. U kviz igri koja je organizovana za učenike trećih i četvrtih razreda glavne teme su bili zmajevi i veštice, Vila Ilona i srećni konj, kao i drveće koje se diže do nebesa.

Na takmičenju znanje su odmerili učenici trećih i četvrtih razreda novosadskih osnovnih škola „Sonja Marinković“, „Petefi Šandor“ i „Jožef Atila“, kao i škole „Ivo Andrić“ iz Budisave. Oni su se takmičili u ekipama od po šest članova. Među igrama podjednako su bile zastupljene one sa obrazovnim i zabavnim sadržajem. Melinda Ladišić, organizator iz Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor“ u Novom Sadu kaže: „Primetila sam da su deca otvorenija prema savremenim pričama, a da su narodne pripovetke nekako pale u zaborav i to sam htela malo da oživim. Druga stvar je bila da povežem mađarska odeljenja četiri osnovne škole i da učestvuju u jednom poučnom kviz takmičenju.“

Rezultate učenika ocenjivao je četvoročlani žiri. Anamaria Viček, državna sekretarka u Ministarstvu obrazovanja Srbije kaže: „Tokom današnjeg dana biću u žiriju i za mene je ovo važno jer su narodne priče važan element  negovanja i očuvanja maternjeg jezika. Verujem da škole u kojima se uči na mađarskom jeziku u Novom Sadu veliku pažnju polažu na usvajanje mađarskog jezika i ovaj program u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“ doprinosi tome.“

Na kraju takmičenja četiri osnovne škole dobile su laptopove koji su kupljeni iz sredstava prikupljenih na dobrotvornom čardaš balu.

narodna bajka
Novi Sad
Mađarskom kulturnom centru Petefi Šandor
Melinda Ladišić
Anamaria Viček

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.