Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

U Temerinu opet postoji obuka za sviranje citre

2020.09.11
16:39
2020.09.11
20:13
Forrás
Pannon RTV
Nakon nekoliko godina izostavljanja, osnovana je nova instrumentalna grupa u Mađarskom kulturno umetničkom društvu „Karolj Sirmai". Veliko je interesovanje osnovaca za ovom vrstom obuke.

Na prvom času deca su naučila pravilno držanje tela, podešavanje, osnove trzanja žica i postavljanje instrumenta. „Zanima me. Još nisam svirao ni jedan drugi instrument i jednostavno mi je ovaj dobro došao." rekao je Noel Majoroš

Nakon što su svi držali instrument u rukama, usledilo je zajedničko pevanje. Učenici osnovnih škola izveli su pesmu iz južnih krajeva. „Svideo mi se instrument. Bio je to jedan od mojih starih snova, da bih volela da sviram citru." rekla je Maja Parokai.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Citra je instrument na kojem se u kratkom vremenu može savladati sviranje. Osim što imaju osećaj uspeha, deca razvijaju i svoje kognitivne sposobnosti. "Jako smo, jako srećni što se toliko dece okupilo upravo sada. Takav smo pokušaj imali i pre, tada zapravo nismo uspeli. Čak sam i sada očekivala da ću moći formirati samo manju grupu, ali da je, kako smo izračunali, okupljeno 18 dece, to je nešto fantastično." rekla je Dora Kalman, učiteljica citre.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Pored obuke za sviranje citre, članovi Mađarskog kulturno umetničkog društva „Karolj Sirmai" u Temerinu takođe planiraju pokrenuti novu instrumentalnu grupu.: „Tamburaško obrazovanje započelo je pre otprilike dve godine sa starijima. Dakle, sa osobama starijim od 30-40 godina koji su svirali tamburu preko 20 godina, od njih je bio oformljen tamburaški sastav. To je u okviru programa „Šandor Čori". Sada ga želimo proširiti, pa oformiti sastav gde bi članovi bili u svojim 20-ima." rekao je Bence Nađ, član Mađarskog kulturno umetničkog društva „Karolj Sirmai" u Temerinu.

Prema izvođačima, putem tradicionalne muzike deca postaju sposobnija. Kao rezultat zajedničkog sviranja i pevanja postaju slobodniji, a sve to povećava njihovu motivaciju.

Temerin
umetničko društvo
citera

Slične vesti

Najnovije

17:13

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.