Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

U Temerinu prikazana rok opera "Princ Čaba"

2021.08.29
13:55
2021.08.29
15:14
Forrás
Pannon RTV
Uprkos jakoj kiši, u Temerinu je sa uspehom izvedena vojvođanska premijera sekeljske nacionalne rok opere pod nazivom "Princ Čaba". Nekoliko minuta pre početka, nebo se otvorilo, ipak su mnogobrojni pogledali ovu premijeru.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Mađarsko-sekeljska rok opera pod nazivom "Princ Čaba" uspela je doći u Temerin zahvaljujući podršci Nacionalnog kulturnog fonda. Domaći organizator je Mađarsko-kulturno-umetničko društvo "Sirmai Karolj". Florian Varga, predsednik društva, je naglasio: "Održali smo komemoraciju na groblju, za žrtve iz 1944. godine, naši gosti iz Sekelja su pevali za žrtve iz Temerina pogubljene nakon Drugog svetskog rata."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Vojvođanska premijera rok opere "Princ Čaba" je bila u dvorištu Osnovne škole "Imre Kokai" u Temerinu. Nakon prijatnog vremena koje je vladalo tokom dana, neposredno pre početka premijere nebo se otvorilo. Kiša je padala sat vremena, ali je premijera ipak održana. Ljudi su otvorili svoje kišobrane i do kraja su odgledali nastup.

Dr Agneš G. Nađne Maco, producent rok opere "Princ Čaba": "Činjenica je da je padala kiša, nadali smo se da će malo slabije da pada ili da prestane, ali na to nismo mogli da utičemo, mi smo izveli premijeru, čak i da je led padao. Nadamo se da će to biti trajno iskustvo."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Jedan od glavnih likova rok opere je Jožef Rudan, odnosno poznati mađarski rok pevač, Džo Rudan, koji je na pozornicu izašao kao glavni čarobnjak. Otkrio je da je u Temerinu imao pretke.

"Zapravo, ja i po očevoj liniji i po majčinoj liniji potičem iz ovih krajeva, recimo da su moji baka i deda živeli ovde još pre Prvog svetskog rata, a nakon toga su došli u današnju Mađarsku, a ja sam bio ovde kad sam imao desetak godina, kao mali s mojim prijateljem Ferijem i mojim roditeljima, i od tada. nekako je veza bila prekinuta, došao je rat pre trideset godina, a onda je kontakt prekinut."

Pannon RTV/Bognár Róbert

 Ištvan Ilian G. Nađ je napisao rok operu "Princ Čaba" nakon nekoliko godina istraživanja. Autor je o delu rekao: „Princ Čaba kaže Sekeljima, Mađarima, da odlazi odavde jer su i njega hteli ubiti, a on je rekao da će se vratiti, a u ovom delu se radi o tome da Sekelji čekaju princa Čabu, i odjednom se pojavljuje čovek, Almoš, koji kaže Sekeljima da je unuk princa Čabe, on je smatrao da se mora vratiti u postojbinu, a jedan od njegovih unuka se vratio kući."

Na kraju večeri izvedena je i mađarska himna.

Temerin

Slične vesti

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.