Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

U toku je berba trešanja, prinos je promenljiv

2021.07.07
13:42
2021.07.07
19:15
Forrás
Pannon RTV
Berba trešanja na našim prostorima polako se privodi kraju. Proizvođači su relativno zadovoljni prinosom, ali su ekstremne vremenske prilike uticale i na voćke.

Porodica Šomođi iz Hajdukova zasadila je pre 5 godina u svom voćnjaku blizu 2000 stabala trešnje. Branje trešanja je bilo u toku i prilikom naše posete, ali će isto biti završeno za nekoliko dana

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Roland Apro kaže da se prilikom branja voće bere u grozdovima, i da se mora voditi računa o tome da se sam plod ne ošteti.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Janoš Šomođi, proizvođač iz Hajdukova kaže da su im mrazevi u aprilu naneli ozbiljnu štetu, pa je i rod ove godine promenljiv. Sa jednog određenog drveta su ubrali i do deset kilograma trešanja, ali bilo je i drveća koje je dalo samo nekoliko zrna.

„Različito je jako, ali barem ima nešto na njima. Vidimo da drvo može doneti tu količinu koju su nam zaista obećali, ali uvek se nadamo da ćemo jednog dana imati dobru godinu i da će svako drvo doneti tu količinu koja je za njega zapravo propisana.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U toku je i prodaja trešanja, a trenutno za kilogram trešanja traže 200-250 dinara, u zavisnosti od kvaliteta, veličine i sorte.

trešanja
berba

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.