Ugrás a tartalomra

U Totovom Selu su pravili gnezda za laste

2022.03.28
13:30
2022.03.29
16:10
Forrás
Pannon RTV
Cilj je da se što više lasta preseli u samo mesto. Napravljeno je blizu 20 gnezda, od kojih je većina smeštena kod zgrade stare škole.

Meštano Totovog Sela mogli su da učestvuju u jednoj nesvakidašnjoj aktivnosti, u nedelju popodne su naime mogli da prave gnezda za laste. Na ovom događaju su prisustvovali izviđači, deca iz vrtića i učenici osnovne škole.

Antoaneta Roža Čekić, komandant izviđačkog tima „Sveti Ivan Kapistran” iz Totovog Sela: „Veoma sam srećna zbog toga što mogu da učestvujem na ovoj popodnevnoj aktivnosti pravljenja gnezda za lasta. Izviđači mnogo vremena provode u prirodi, i veliku pažnju posvećujemo zaštiti životinja.”

Od stiropora su napravili šablone, a zatim su iste zamalterisali mešavinom piljevine i gipsa. U pojedina gnezda su stavili i kuku, kako bi ona ostala stabilna na zidu - objasnio je Zoltan Poša, predavač iz Sente.

„Na našim prostorima postoje tri vrste lasta, bregunice, one se uglavnom naseljavaju u lesne zidine, tu je gradska lasta, one su uglavnom kod stamenih naselja, i tu su i seoske laste, one se mogu pronaći u štalama i na seoskim imanjima. Ove životinje se takođe razlikuju po svojim gnezdima.”

Čas o prirodi je organizovalo lokalno Udruženja za negovanje tradicije „Almaš-Vašdereš”.

Jene Kalman, predsednik Udruženja, naglasio je: „Želimo da što više izbegnemo hemijske otrove, a prirodni neprijatelj muva i komaraca je lasta. Želimo da privučemo laste u Totovo Selo i pokušamo da im na ovaj način olakšamo stvari, jer one prilikom seobe prelaze velike udaljenosti.”

Ovde napravljena gnezda za laste je svako mogao da ponese kući, a neka od njih su smeštena i na zgradi stare škole.

Totovo selo
Totovo Selo
Lasta

Najnovije

15:13, Frissítve: 15:27

Takmičenje snažnih ljudi u Kanjiži

Svim takmičarima, koji su učestvovali na takmičenju u mrtvom dizanju pod nazivom Drugi Božićni kup, bila je potrebna sva snaga sa kojom raspolažu. To je treća vežba u takozvanom poverliftingu i bez sumnje najteža.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Zoltan Maga održao koncert u Bačkoj Topoli

Violinista je ovim nastupom u crkvi Pohođenja Bezgrešne Device Marije u Bačkoj Topoli odao počast Ištvanu Pastoru, nedavno preminulom predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara.