Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U utorak padavine donose osveženje

2019-08-12
11:53
2019-08-12
16:47
Forrás
Pannon RTV, MTI
Republički hidrometeorološki zavod upozorava na tropsku vrućinu, jer tokom najtoplijeg dela dana može biti i 40 stepeni. U utorak stižu oluje i pljuskovi.

Nalazimo se pred najtoplijem danu u godini kada ni povetarac neće ublažavati vrelinu. Nikome se ne preporučuje da u najtoplijem delu dana bude na otvorenom bez šešira i vode.

U Mađarskoj je u četiri jugoistočne županije izdat najviši treći stepen upozorenja zbog vrućine, dok je za veći deo zemlje Državna meteorološka služba izdala drugi stepen upozorenja.

U utorak vrelina će da popusti za nekoliko stepeni, i možemo da računamo na 32 stepena. Sutra se očekuje dolazak naoblačenja za zapada, ali nad našom teritorijom oblaci će početi da se gomilaju tek u večernjim časovima. Republički hidrometeorološki zavod upozorava da su mogući pljuskovi, oluje, i velika količina padavina u kratkom vremenskom periodu.

U sredu će se do podne na mnogim mestima nastaviti dalje pljuskovi i oluje, ali će popodne padavine polako prestati. Najviša dnevna temperatura biće između 22 i 25 stepeni. U četvrtak će biti malo oblačnosti, uz mnogo sunčanih perioda, može se računati na umereno toplo vreme. U zoru će biti između 12 i 14 stepeni, koji će se tokom dana popeti na 25 stepeni Celzijusa. U drugom delu sedmice ima izgleda i za dalje sunčano vreme uz stalni rast temperature koje će ponovo u nedelju dostići stepen-dva iznad 30 Celzijusa.

Tokom kanikula posebno treba da su oprezni stariji, hronični bolesnici jer dugotrajne vrućine iznuruju organizam  - upozoravaju lekari i meteorolozi.

Glavobolje, mučnina, smetenost, topla koža su znaci upozorenja da je došlo do sunčanice koja može da se pogoršava toplotnim udarom. U toj situaciji važno je rashladiti organizam, unositi tečnosti i so. Nije slobodno uzimati alkoholna niti zaslađena pića, kafu, a i sa upotrebom klime treba biti oprezan.

Preterana upotreba klime opasna je i u automobilima, jer velike temperaturne razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature značajno mogu da umanje sposobnost za vožnju.

Oni koji letuju pored vode, treba da se čuvaju od opekotina koje se neće izbeći ni ulaskom u vodu. Pre podne od 11 do popodne 15 časova ne treba boraviti na suncu, a glavu obavezno zaštititi od sunčevih zraka.

kiša
padavina

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.