Ugrás a tartalomra

U Zapadnoj Bačkoj pala ogromna količina grada

2020-08-05
17:09
2020-08-05
18:15
Forrás
Pannon RTV
Juče, u ranim večernjim časovima, grad je pao u Bogojevu, Bačkom Monoštoru i Bezdanu, na pojedinim mestima su zemlja i krovovi kuća gotovo u potpunosti bili beli.

Podrumi i sporedni objekti su na nekoliko mesta poplavljene zbog velike količine padavina. U Bezdanu je juče popodne i tokom noći palo 86 litara kiše po kvadratnom metru.

Oluja je stigla u Bogojevo u utorak, kasno popodne, noseći sa sobom veliku količinu padavina i jak vetar - rekao je našoj ekipi Jožef Klenanc, stanovnik tog mesta.

„Sve je počelo sa obilnim padavinama, a nakon jedno 20 sekundi, ja sam ovde pozadi na tersai slikao kada je počelo da tuče limeni krov, neverovatnom snagom. U početku sam mislio da padaju crepovi, a zatim sam video da su to kocke leda, veličine oraha."

U okolini samog mesta, srećom, nije bilo ozbiljnije štete. Dvorišta su međutim bila puna popadalog voća i delovima crepova. Ovaj muškarac iz Bogojeva je odmah kontaktirao svoje poznanike koji žive u obližnjim naseljima, a koji su preko Interneta slali zapanjujuće snimke iz Bezdana i Bačkog Monoštora.

Nevreme je u utorak, u ranim večernjim časovima izazvalo najveće pustošenje u Bezdanu, u blizini hrvatsko-mađarske granice, gde je led veličine oraha i lešnika padao blizu 20 minuta, a olujni vetar je čupao drveće.

Nevreme je nanelo veliku štetu - pokazao je našoj ekipi Imre Šipoš, penzioner iz Bezdana:

„- Crepove je srušio sa krovova kuća na mnogim mestima i foliju, tamo gde su je uzgajivači imali...

- Oni koji u bašti proizvode povrće?

- Da, to je sve porušilo, u celoj okolini.”

U Bezdanu su u sredu radili ceo dan kako bi sanirali štetu. Jedna lokalna benzinska pumpa takođe nije radila, jer su sekli i uklanjali polomljene, velike grane drveća. Vetar je takođe podizao i reklamne table, zajedno sa betonskim držačima, i bacao ih je nekoliko metara dalje.

Prema mišljenju Judite Čapo, finansijske predavačice Mesne zajednice Bezdan, štetu nisu prouzrokovali samo led i oluja, već i ogromna količinu padavina.

„- Kiša je bila obilna, negde je voda ulazila u podrume, kao i u niže kuće, celo selo je puno smeća, grane, lišće, cveće, vetar je nosio sve. Duvao je, nosio, lomio, grane su se lomile, padale su bandere.

- Šta se dogodilo sa zgradom pozorišta?

- Na zgradu pozorišta je palo drvo bora, tako da se prozor razbio, a i krov je malo oštećen.”

Meštani kažu da je zona padavina došla iz Hrvatske.

Zapadna Bačka
nevreme
grad

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije