Ugrás a tartalomra

U zimskom prebrojavanju ptica vodenih staništa izbrojano više od 300.000 ptica

2022.02.11
18:40
Forrás
Pannon RTV
U januaru je po 56. put održano Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa.

Pod koordinacijom Društvo za proučavanje i zaštitu ptica Srbije, volonteri, stručnjaci, upravnici zaštićenih područja, planinari i lovci obišli su više od 1500 lokaliteta u Srbiji za mesec dana. Osim ptičjih vrsta koje su nam uobičajene, uočen je i niz ređih vrsta, poput crnog ibisa, noćne čaplje, riđe lunje, crvene čaplje, grogotovca ili kudravog pelikana.

Marko Šćiban, koordinator, Društvo za proučavanje i zaštitu ptica Srbije: „Prema nekim preliminarnim procenama, imali smo negde preko 300 hiljada ptica. Ove godine iznenađenje u odnosu na ranije, je brojnost gusaka koja je bila izuzetno velika i u odnosu na ranije godine možemo da kažemo da je bilo preko 100 hiljada samo gusaka, u okviru te dve naše najčešće vrste, lisaste i divlje guske. Međutim bila je i najveća brojnost riđoglave guske, koju smo dosad beležili, negde preko 40 jedinki.“

ptica
ptice
prebrojavanje
Društvo za proučavanje i zaštitu ptica Srbije

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.