Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Ublažavanja negativnih posledica promene klime

2022.05.17
16:44
2022.05.17
17:37
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu predstavljena poslovna asocijacija „Zeleni navigator zapadnog Balkana".

Cilj formiranja ove regionalne poslovne asocijacije je da utiče na smanjenje negativnih efekata promene klime, kao i da pruži tehničku i finansijsku podršku prilagođavanju regionalnih privrednika, i prelasku javnog i privatnog sektora na usklađivanje sa klimatski odgovornim investicijama. Osnivači asocijacije su Razvojni fond Vojvodine i Garancijski fond AP Vojvodine i Garantni fond Republike Srpske.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Danas se dominantni model privređivanja zasniva na neograničenom globalnom rastu privrede, ali su izvori planete ograničeni. Za opstanak čovečanstva, potrebno je menjati takvu praksu.

„Koliko već danas, kompanije moraju da razmišljaju o prilagođavanju korporativne politike i integrišu klimatske rizike pre planiranja proizvodnje i investicija, a finansijski sektor i regulatorni okvir će stimulisati ili destimulisati kompanije koje imaju pozitivan, to jest, negativan uticaj na životnu sredinu i društvo" rekao je Goran Janjić, direktor asocijacije „Zeleni navigator zapadnog Balkana".

Pannon RTV/Bognár Róbert

Potreban je zajednički regionalan nastup kako bi ekonomija smanjila emisiju ugljendioksida, smanjila emisija štetnih izduvnih gasova, da bi se digitalizovala proizvodnja, proširilo korišćenje izvora obnovljive energije, te da se pređe na obnovljivu poljoprivredu i usporavanje klimatskih promena, naglasio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

„Da bi se to dogodilo, klimatski aspekt mora postati deo svakodnevnog poslovanja, mora se aktivno upravljati klimatskim rizicima, moramo unapređivati regulatorni okvir, moramo pružati finansijsku i tehničku podršku našoj zajedničkoj regionalnoj ekonomiji, a ka klimatskoj ekonomiji moramo neprestano usmeravati privatni i javni sektor" rekao je Igor Mirović, presednik Pokrajinske vlade.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Svaka buduća investicija treba da bude ostvarena kroz zeleni program, na osnovu vladinih i društvenih smernica održivog razvoja životne sredine, ukazala je Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

„Mi jesmo područje na kojem ima mnogo prostora za rad, ali gde i mi moramo da pokažemo svoju inicijativu, pre svega kroz lokalne zajednice. Lokalna zajednica čoveku, gradovima i opštinama širom Srbije je ključni faktor u sprovođenju zelene agende" rekla je ministarka Marija Obradović.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Saša Bešlić, međunarodni ekonomski stručnjak pokazao je da samo preduzeća koja se baziraju na održivom razvoju imaju budućnost i zbog toga je za Srbiju i region važno da krene u ove promene.

klima
promena
Zeleni navigator zapadnog Balkana
Igor Mirović

Najnovije

14:31, Frissítve: 15:59

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.