Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Učenici ponovo u školskim klupama

2021.04.19
16:01
2021.04.19
17:56
Forrás
Pannon RTV
Jutros, nakon šest nedelja onlajn nastave, đaci su se opet vratili u školske klupe.

Prema mišljenju stručnjaka, epidemiološke mere koje se primenjuju od septembra, pokazale su se kao efikasne, stvarajući na taj način uslove za nastavak nastave u učionicama. Učenici moraju mnogo toga da nadoknade za kratko vreme, naime krajem meseca već počinje prolećni raspust.

Pannon RTV/Rácz László

Mađarski prvaci Osnovne škole „Petefi Šandor" u Bečeju, veselo prelistavaju svoje udžbenike. Kod onih starijih je nekima nedostajalo društvo prijatelja, dok je drugima nedostajala nastava u školskim klupama.

Kinga Taloš: „Najviše su mi nedostajali prijatelji, društvo, zajedničko učenje, zabava, ali bilo je dobro odmarati kod kuće, učiti kod kuće."

Evelin Deak: „Drago nam je što smo se vratili u školu, jer ovako možemo naučiti mnogo više. Bilo je malo teže onlajn, jer nismo uspeli tako dobro da savladamo gradivo, ali sada kada smo se vratili je mnogo bolje."

Učenici osmog razreda mogli su nedavno da pokažu svoje do sada stečeno znanje na probnoj maturi.

Noemi Gal: „Probna matura je prošla prilično dobro, ako uzmemo u obzir da smo bili na onlajn nastavi, ali da smo normalno dolazili u školu, bilo bi mnogo bolje, jer je veza između učenika i nastavnika drugačija uživo nego preko interneta. Časovi su bili veoma dobro objašnjeni, ali smo ih ipak morali pogledati nekoliko puta, kako bi sve razumeli."

Pannon RTV/Rácz László

Prema iskustvu nastavnika, tokom nastave na daljinu, učenici ne prate gradivo tako savesno kao kada idu u školu, jer ne postoji kontinuirano propitivanje.

Monika Mariaš, nastavnica matematike: „Kod matematike se nažalost gradivo veoma ozbiljno nadograđuje, pa ako izgube nit u početku, to je kasnije veoma teško nadoknaditi. Sada kada je probna matura već održana i kako smo se vratili u školske klupe, iz postignutih rezultata vidim na šta treba da stavimo veći naglasak, na koje vrste zadataka."

Pannon RTV

U ovim vanrednim okolnostima, potreban je ozbiljan organizacioni rad kako bi se uskladile potrebe učenika i nastavnika.

Gabrijela Potrebić Težer, direktorica Osnovne škole „Petefi Šandor" u Bečeju: „Veoma je teško. Deca i tokom boravka u školskim klupama takođe pohađaju časove od 30 minutna, dakle nastavni program nije potpun, a kada su kod kuće, svoje obaveze shvataju potpuno drugačije. Mi i naše kolege zalažemo se za to da bi bilo bolje da se nastava odvija jedan duži period ovde u školi."

Prolećni raspust je planiran za kraj meseca. Stručnjaci se nadaju da se do tada broj zaraženih u školama neće znatno povećati.

škola
koronavirus
Bečej

Najnovije

19:02, Frissítve: 19:09

Crkvena slava i Dan sela u Tordi

Povodom 245. godišnjice ponovnog naseljavanje sela, u Tordi se obeležava crkvena slava i Dan sela, u skromnim okvirima zbog epidemije. U odnosu na prošlu godinu, ovog je vikenda u banatsko selo već stiglo više gostiju.

Najčitanije

Ulaganja u „Komval" u Čantaviru

Komunalno preduzeće „Komval", koje posluje od 1958, uspelo je da se izvuče iz gubitka u 2019. godini od dva i po miliona dinara, tako da je lanjsku godinu završilo pozitivnim rezultatom.