Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Učenici se takmičili iz prirodnih nauka u Senti

2022.05.07
19:08
2022.05.07
19:18
Forrás
Pannon RTV
U osnovnoj školi „Turzo Lajoš" u Senti prvi put je za učenike organizovano takmičenje „Kermendi Ferenc" iz fizike, hemije, prirodnih nauka i ekologije.

Zanimljivim eksperimentima učenici koji su došli iz više naselja u Vojvodini prikazivali su značaj prirodnih nauka u procesu kruženja prirode. Na takmičenje su došle 23 ekipe učenika osnovnih škola koji su nestrpljivo čekali na odmeravanje znanja.

„Nekoliko nedelja se pripremamo za ovo takmičenje, probali smo eksperimente, dogovorili šta će nam biti zadatak. Naš eksperiment je o važnosti svetla, troje nas je u ekipi i predstavili smo lomljenje svetlosti, nastojali smo da bude što slikovitije" kažu Ester Sabo Nemedi i Anet Beret, učenice.

Pannon RTV

Takmičenje koje nosi naziv po atomskom fizičaru, Senćaninu po rođenju koji je stekao međunarodnu slavu, imalo je dva kruga zadataka. U prvom delu učenici su teorijska predavanja trebala da potkrepe u obliku eksperimenta, a u drugom delu, trebali su da pripreme plakat o prirodnom dobru koje danas sve više nestaje, o vodi.

„Većini dece je jasno koliko nam je važna čista životna sredina i rado se bave ovom temom. U svakoj generaciji ima dece kojoj leži na srcu zagađenje i uništavanje voda" kaže Valerija Rafai, nastavnica fizike u osnovnoj školi „Petefi Šandor" u Senti.

Pannon RTV

Da bi i u budućnosti mogli da se divimo bogatstvima prirode kod mladih treba razvijati svest o ekologiji – naglasio je idejni tvorac i organizator ovog takmičenja, Robert Kalman, nastavnik fizike.

„ Nama svima koji smo ovde, zajedničko je, i starijima i mladima, da sada već svi osećamo probleme koje donosi promena klime. Inače, tri četvrtine, odnosno 80 odsto problema vezanih za promenu klime odražavaju se kroz vodu" kaže Robert Kalman, organizator i nastavnik fizike.

Takmičenje je organizovano uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta, a namera je da se održava svake godine.

takmičenje
prirodne nauke
Senta

Najnovije

14:31, Frissítve: 15:59

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.