Ugrás a tartalomra
Tóth Szalai Erika
Pannon RTV

Uplata za odvođenje vode samo za ovu godinu

2018-12-12
21:34
2018-12-13
11:03
Forrás
Pannon RTV
Erika Tot Salai, zamenica subotičkog ombudsmana rekla je za našu televiziju, da ako nemaju dugovanja, građani uplate samo iznos za ovu godinu.

U tematskoj emisiji u kojoj je bilo reči o taksi za odvodnjavanje, gostovala je zamenica subotičkog ombudsmana Erika Tot Salai, koja je rekla da se mora uplatiti samo ovogodišnji dug, to jest prvi ček.

Kao što je poznato, javno preduzeće "Vode Vojvodine" su osim ovogodišnjeg perioda od aprila do decembra, dakle tri tromesečja poslali i više takvih obaveštenja koja se odnose na ranije periode sa navodnim dugovima iz prethodnog perioda. Poljoprivrednici na koje se to odnosi se žale da na računima i obaveštenjima nema nikakvog objašnjenja o, po njima neopravdano visokim taksama za odvodnjavanje.

Taksa za odvodnjavanje treba da se plati u roku od 15 dana od prijema, a nakon toga se zaračunava kamata. Stav javnog preduzeća "Vode Vojvodine" je da se eventualni dug odnosi na period kada je još poreska uprava vršila naplatu takse za odvodnjavanje, to jest za godine pre 2016.

Jožef Takač, poljoprivrednik sa Palića je dobio rešenje o dugu od preko 40, a njegova supruga Julija oko 20 hiljada dinara. Zato su zatražili pomoć Kancelarije ombudsmana i iskoristili instituciju žalbe. Jožef Takač je za Pannon RTV rekao da su ostale stavke na kojima je pisalo na čega se odnose, uplatili dok deo na kojem nije bilo naznačeno na čega se odnosi, nisu uplatili. "Traže od ljudi da plate te iznose, ali nisam ja jedini, nas je nekoliko stotina čekalo u redu kod ombudsmana i već su imali odštampane papire, samo je trebalo da ih potpišem i da se preporučeno pošalju u Novi Sad sa tim dokumentom" – dodaje Jožef Takač.

Ferenc Rihter pak za sada nije uplatio ni dinar. Zakupio je državnu zemlju, obrađuje preko 300 hektara. On kaže da su dobili taksu za navodnjavanje, za svoju zemlju 34 hiljade dinara, ali da su mu zaračunali i zaostatke, što je dodatnih 106 hiljada dinara, za koje se ne zna na čega se odnose.

 

U televizijskoj emisiji Pannon RTV u kojoj se detaljnije obrađuju značajne vesti i događaji je ovim povodom učestvovala zamenica subotičkog ombudsmana Erika Tot Salai koja je rekla da treba da se plati samo iznos koji se odnosi na ovu godinu, to jest gornji ček. Dodala je da ako je dotična osoba redovno izmirivala obaveze i nema dugova, onda se preporučuje da se iznos sa druge uplatnice ne uplaćuje ali da se obavezno iskoristi pravo žalbe. Nakon toga se pokreće pravna procedura kojom se dotičnom licu treba prikazati za čega se tereti i kasnije može da se pruže dokazi ili da se taj zahtev odbaci.

Ako ne izrazimo žalbu, to znači da priznajemo dugovanje. Postupak je besplatan ako se odvija preko kancelarije ombudsmana – dodala je Erika Tot Salai. Oni koji su uplatili i navodno dugovanje, neka se takođe obrate kancelariji ombudsmana za dobijanje pravnog leka. Zamenica ombudsmana je istaknula da im se mogu obratiti i lica koja ne žive na teritoriji Grada Subotice.

taksa za odvodnjavanje
Erika Tot Salai

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Pokloni za trojke na Paliću

Tivadar Bunford posetio je danas trojke, a predsednik Skupštine grada u posetu bebama na Paliću nije otišao praznih ruku.