Ugrás a tartalomra

„Uticaj železnice na razvoj Subotice nekad i sad”

2023.12.04
14:11
2023.12.04
16:16
Forrás
Pannon RTV
Predavanje pod tim naslovom održano je u Savremenoj galeriji u Subotici. Predavanje je održao Balaž Sič.

Direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica istakao je tom prilikom da je železnička mreža donela i ekonomske i društvene promene u Subotici.

Krajem 19. i početkom 20. veka, Subotica je bila istaknuto železničko čvorište. Pored železničkih pruga koje su kretale iz grada, nastala su čitava naselja. Jedan deo železničke pruge bila je deonica pruge Alfeld-Rijeka, koja se nalazi između Oradee i Osijeka, i koju je izgradilo Društvo železničara „Alfeld-Fiumei”. Izgradnja prve deonice pruge u dužini od 101 km, između Segedina i Sombora, počela je 1863. godine, a puštena je u saobraćaj 11. novembra 1869. godine.

Balaž Sič, direktor, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica: „Sa ekonomskog stanovišta, to je značilo razvoj transport robe i trgovine, a to može značiti i danas. To znači razvoj industrije. Prevoz putnika možda nije novi oblik prevoza, ali će sigurno biti mnogo brži.”

Subotica je u nekadašnjoj Mađarskoj bila jedan od najznačajnijih i najrazvijenijih gradova, i to pre svega zahvaljujući činjenici da je u drugoj polovini 20. veka u grad stigao prvi voz – rekao je Dr Balint Pastor. Vršilac dužnosti predsednika SVM je naglasio da će Subotica i njen region biti transformisani iz jednog perifernog u jedan centralni region: „Poslednjih godina smo, dok su trajale pripreme za obnovu pruge Subotica-Segedin, razgovarali o tome da istorijsko iskustvo kaže da tamo gde se razvija železnica, tamo se razvija i selo i razvija se i grad. Cene nekretnina rastu, stanovništvo postaje mobilnije. Stvaraju se nove mogućnosti za samo mesto, postaje urbanije. To se dogodilo u drugoj polovini 19. veka, a mi ćemo ponovo biti neposredni svedoci toga, u narednim mesecima i godinama.”

Podsećanja radi, železnička linija Subotica-Segedin ponovo je puštena u rad posle osam godina, 28. novembra. Prema planovima, biće izgrađena i železnička pruga Subotica-Baja. Pored toga i dalje traje izgradnja pruge Beograd-Budimpešta.

železnica
Subotica
Balaž Sič
Dr Balint Pastor

Slične vesti

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije