Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Uvećava se pokrajinski budžet

2021.09.09
18:44
Forrás
Pannon RTV
Na sednici Skupštine Vojvodine danas je bio rebalans ovogodišnjeg pokrajinskog budžeta. Na dnevnom redu je takođe bila zaštita, upravljanje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta.

Rebalansom budžeta bi pokrajinska kasa za 2021. godinu iznosila 81,36 milijardi dinara, što je za 3,7 milijardi dinara više od aktuelnog budžeta. Ovo povećanje u najvećoj meri proizlazi iz poreza na zarade i dobit, koji su najbolji pokazatelji stanja zaposlenosti i prosečnih primanja - rekao je Nenad Borović, pokrajinski odbornik Srpske napredne stranke.

„Ako vidimo da je plan za ovu godinu bio 16 milijardi i 400 miliona, a da sada po ovom novom predlogu ta sredstva se povećavaju na 19 milijardi 500 miliona dinara, razlog za to je pre svega u izuzetno dobrom stanju privrede u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Verovatno znate da je privredni rast u ovih prvih šest meseci bio, prvo tromesečje 1,8, a drugom tromesečju čak 13 procenata." 

Pannon RTV/Bognár Róbert

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke nisu podržali rebalans budžeta.

Đurađ Jakšić, pokrajinski odbornik Srpske radikalne stranke: „Srpska radikalna stranka nije zadovoljna opredeljenim sredstvima za oblast poljoprivrede, zaštite životne sredine, privrede i turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i omladine, i tako dalje. Ni prvim, ni drugim rebalansom poljoprivreda nije dobila ni jedan dodatni dinar, dakle imamo jedan prilično skroman, prilično prosečan agrarni budžet u 2021-oj godini."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Rebalans budžeta predviđa velika ulaganja u oblastima kao što su zdravstvo, obrazovanje, populaciona politika, kultura, vodoprivreda i šumarstvo. Za održavanje vodovodne mreže i investicione radove predviđeno je 600 miliona dinara, a za šumarstvo 184 miliona dinara.

Ištvan Dobo, pokrajinski odbornik Saveza vojvođanskih Mađara: „Važno je napomenuti da je Vojvodina u evropskim okvirima najmanje pošumljeno područje, pošumljeno je samo 7,1 odsto teritorije, odnosno još uvek nedostaje oko 140 hiljada hektara šuma . Dakle, cilj Fonda za šume Vojvodine je da udvostruči trenutnu teritoriju pod šumama."

Na dnevnom redu su bila i ulaganja u vezi sa Kliničkim centrom Vojvodine i Naučno -tehnološkim parkom.

Vojvodina
pokrajina
budžet

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.