Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Uveliko traje berba grožđa u severnobačkim vinogradima

2020.09.16
15:42
2020.09.16
17:10
Forrás
Pannon RTV
Veći deo roda je obran, grožđe se presuje, a pojedine sorte su već u buradima.

Do polovine oktobra obraće se i grozdovi koji najkasnije sazrevaju, a ovogodišnji rod prema mišljenjima vinara obećava odličnu godinu.

Berba u vinogradu Lasla Huperta iz Hajdukova odlično napreduje. Prema njegovim rečima će za par dana posao biti obavljen. Dok žene beru grozdove, muškarci ih presuju. U hupertovoj vinariji je sve mehanizirano, tako da se grožđe iz ladica treba konstantno ubacivati u presu, odakle se preko drugih uređaja i cevi sok doprema do savremenih rezervoara gde u kontrolisanom postupku sazreva vino. Berba je započela 20. avgusta ranim sortama poput Iršai Olivera. "Nakon toga je usledio sovinjon blank, od rumenih sorti crveni burgundinac, te malbek koji smo juče završili, danas beremo tempranila, tako da imamo mali problem sa berbom jer nemamo dovoljno radne snage, ne možemo da beremo velikim tempom već postupno dan za danom" – kaže Laslo Hupert.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Sadržaj šećera upravo obranog tempranila je iznenađujuće visok, reklo bi se idealan i iznosi 22, dok je kod malbeka odličan sadržaj kiselosti, nešto preko 8 tako da se prema rečima ovog vinara očekuju odlična vina iz ovogodišnje berbe. Slično vinarima iz Hajdukova, i u okolnim naseljima su vinogradari zadovoljni ovogodišnjim rodom.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Vinogradari i vinari Bačkih Vinograda se još oslanja na tradicionalne tehnologije. Koriste stare prese od drveta i metala te vina drže u drvenim bačvama, za koja se očekuje da će ove godine biti dobrog kvaliteta jer im je i sadržaj šećera i kiselosti odgovarajući.

U vinariji Nandora Katone se radi starim načinom, drvenim buradima te se ispušta gas koji nastaje od musta, grožđanog soka. Sada u njima zreju sorte koje su orane pre desetak dana. Prema njegovim rečima je sadržaj šećera i kiselosti izuzetan. "Vino ezerjo je lako malo vino, o koem valja znati da mu sadržaj šećera ne ide preko 17, a moje je bilo 16 stepeni što znači da je skoro idealno. I praktično sa ovim ukusom neće biti problema jer je jako prijatno, ima voćasti ukus" – kaže Nandor Katona.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

U pogledu količine se ovogodišnji rod može smatrati prosečnim, dodaje on. Istaknuo je da su ranije nakon presovanja kuvale rakije od preostale biljne mase, a u novije vreme se radije vrate u zemlju jer je to najbolje đubrivo. Upravo zri rajnski rizling koji će se krajem naredne nedelje poput kaberne franka početi da se bere.

berba
grožđe
Severna Bačka
vinograd

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Požar u supermarketu u Malom Bajmoku

U blizini subotičkog buvljaka danas posle podne izbio je požar. Gusti oblak dima bio je vidljiv iz svih delova grada, a teško se disalo u blizini vatre.

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.

Ištvan Pastor: Ovo će biti godina izbora!

Cilj Saveza vojvođanskih Mađara na izborima i u Mađarskoj i u Srbiji jeste da ostvarimo rezultate koji će potvrditi naše političke interese, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a.