Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Uz sadašnje cene manje mesa stiže na trpezu

2021.10.26
15:21
2021.10.26
16:46
Forrás
Pannon RTV
Stalno raste cena mesa u Srbiji.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Prema rečima vlasnika prodavnica mesa i prodavaca živinskog mesa na Mlečnoj pijaci u Subotici, cena kilograma svinjskog, junećeg i živinskog mesa proteklih sedmica porasla je bar za 50 dinara. Poskupela je i riba. Kako cena stoke za klanje nastavlja da raste, očigledno nema još  kraja talasu poskupljenja mesa.

Živinsko meso od avgusta stalno poskupljuje, dok je tada cena kilograma cele kokoši bila između 250 i 260 dinara, sada je na pijacama između 320 i 330 dinara. Odgajivači, prodavci živinskog mesa kažu da je razlog poskupljenja značajni rast cena prihrane. Osim toga, letos je zbog velikih vrućina uginulo mnogo pilića i sada je manje kokošaka. Zbog toga je značajno porasla cena kokošijeg mesa.

Batak sada košta 400 dinara za kilogram, pileća prsa sa kostima su 550 dinara, a filirana 600 dinara za kilogram.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Stalno raste cena stoke za klanje, tako je poskupelo i svinjsko meso, kaže mesar Kristina Balint. Cena svinjskog vrata je, na primer, skočila sa 450 na 520 dinara.

„Rebra, krmenadle, mleveno meso, sve je 520 dinara. But je 570 dinara, juneće meso je do sada bilo 750, sada je 840 dinara."

Dodaje:  cena prerađevina je viša od 20 do 50 dinara, mada se cena kobasica nije promenila, izuzev dimljenih koje sada koštaju 900 dinara.

Ester Gros od sada dobro promisli o tome  šta i koliko kupuje jer se uverila u poskupljenje mesa.

„Redovno idem na pijacu i kako da ne primetim. Manje je i kupaca, i kako vidim, na tome verovatno može da se zahvali i zbog cene mesa. Sve poskupljuje, tako i meso."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Porasla je i cena ribe, i može se očekivati da nastavi da raste – kaže Beata Šuli, prodavačica ribe.

„Do sada je šaran bio 420, sada je 450 dinara, tako da, poskupelo je. Koliko znam, nastaviće da poskupljuje. Mislim da je razlog poskupljenje goriva, prihrane, sve poskupljuje, pa i tako i oni podižu cenu."

Anita Kljajić, trgovkinja u jednoj mesari kaže da se u poslednje vreme može primetiti rast cena od 20 do 30 odsto. Najviše su poskupeli pileće meso i svinjetina.

„Jako se primeti da ljudi više ne dolaze u tom broju, ne kupuju toliko, jer su cene otišle gore. Mnogi se žale na to što je toliko poskupelo."

Svinjske kosti sada su 250 dinara, i mnogi kupci imaju sada samo za toliko. Slanina po ceni od 900 dinara, ili čvarci koji koštaju gotovo 800 dinara sada su već postali luksuzna roba.

meso
cena
trpeza

Slične vesti

Najnovije

15:35, Frissítve: 16:25

Čak i mala sitnica znači mnogo

Humanitarno prikupljanje sredstava i akcije pred praznike počele su i u Subotici. Organizacije koje su u to uključene, pokušavaju da pomognu socijalno ugroženim građanima tokom čitave godine, ali najaktivniji period je kraj godine.

Najčitanije

U sudaru u Kanjiži izgoreo automobil

Saobraćajna nezgoda dogodila se danas prepodne u Kanjiži. Jedno vozilo je zahvatio požar, a drugo je sletelo u jarak. Za sada nema informacija o povređenima.

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.