Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Uzgajanje ovaca nije isplativo

2022.11.23
15:18
2022.11.23
15:58
Forrás
Pannon RTV
Iako je u prvoj polovini godine vladala velika potražnja za jaganjce, nažalost, proteklih nedelja je njihova cena pala za 70-80 dinara, a problema ima i sa isporukom.

Očekuje se da će nadležni veću količinu u inostranstvo moći da izvezu tek u februaru.

U Opštini Kanjiža se smanjio broj onih stočara koji se bave uzgojem ovaca. Razloga za to je više: sektor koji je nastao pre deset godina bio je u velikoj meri pogođen proteklim periodom: niska potražnja i još niže otkupne cene.

Tibor Balaž, uzgajivač, godinama je držao ovce, a sada je prostor oko njegovog salaša prazan. Kako kaže, iako je tu bilo pašnjaka, nije bilo isplativo držati životinje.

„Sa ovakvim cenama stočne hrane ništa nije tako isplativo, jer znamo da i jagnje treba dosta hraniti da bi se dobilo dobro jagnje, a za dobijanje dobrog kvaliteta mesa, potreban je čak i koncentrat.”

Čaba Boršoš, otkupljivač iz Adorjana, kupuje robu tokom čitave godine. Kako kaže, zbog ovogodišnje suše likvidirano je nekoliko stočnih fondova, a u isto vreme je i cena pala. Tokom prolećnih meseci se za jagnjad nudila cena od preko 400 dinara, a sada je nešto više od 300 dinara. Visoku cenu u to vreme je dodatno povećao i izvoz u inostranstvo, jer je samo kompanija iz Adorjana izvezla više od deset hiljada komada u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i preko mora, u Izrael. Poslednji eksport je realizovan u septembru, i izvoz je od tada stao.

Čaba Boršoš, otkupljivač, Adorjan: „Trenutno je rat, kao i na sve ostalo, uticao i na ovo, i trenutno cena na svetskom tržištu pokazuje opadajući trend, i zbog toga cena ne može da raste, biće dobro ako uspemo da zadržimo sadašnju cenu od 340-350 dinara.”

Boršoš kaže da će veću količinu ovaca u inostranstvo moći da proda najranije u februaru. On se nada da će do tada moći da ponudi jednu stabilniju i isplativiju cenu uzgajivačima.

jagnjetina
uzgajivač
poljoprivreda
stočarstvo

Slične vesti

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.