Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vakcina protiv HPV-a: Dostupna u Srbiji, efikasna i bezbedna

2022.06.16
16:33
2022.06.16
18:04
Forrás
Pannon RTV
To je prva preporučena vakcina, koja je besplatna o trošku države, za sve dečake i devojčice od 9 do 19 godina starosti.

Vakcina protiv HPV-a stigla je u Domove zdravlja u Srbiji pre nedelju dana. Svetska zdravstvena organizacija je dotičnu vakcinu svrstala među najefikasnije i najbezbednije. Humani papiloma virus može da izazove rak grlića materice kod žena i rak penisa kod muškaraca, ali može da izazove i rak kože, grla, jednjaka i jezika.

Pannon RTV

U upotrebi je nedelju dana i postoji veliko interesovanje za HPV vakcinu, kako u Srbiji, tako i u Subotici. U Srbiji, inače, svaki dan od raka grlića materice umire jedna žena, a obole četiri. Ova vakcina inače nije obavezna, ali se preporučuje i dečacima i devojčicama uzrasta od 9 do 19 godina. Besplatna je, ide na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Prva pošiljka HPV vakcina koja je stigla u Suboticu je skoro u potpunosti upotrebljena, ali isporuka i dalje traje tako da svako ko želi može da je primi. Službi za zdravstvenu zaštitu žena i dece Doma zdravlja Subotica pre svega treba da se jave učenici šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola, kao i mladi koji idu u srednju školu.

Dr. Tatjana Popović, ginekolog: „Treba da se javi svom izabranom pedijatru, da on proceni zdravstveno stanje zainteresovane osobe, jer pacijent, odnosno dete, ne može da ima akutnu bolest, u tom trenutku ne sme da ima nikakvu infekciju, a nakon toga ga registruju u takozvanom školskom dispanzeru, gde i dobija dotičnu vakcinu."

Pannon RTV

Humani papiloma virus se prenosi polnim putem i često može da miruje godinama, decenijama, dok ne izazove rak. Kondom ne pomaže u njegovom sprečavanju, jer virus može proći u organizam i kroz kožu. Postoji više od 200 različitih tipova ovoga virusa, ali nisu svi opasni. Vakcina Gardasil 9, koja se koristi i u Srbiji, štiti od devet najopasnijih sojeva virusa.

Dr Nebojša Bohucki, epidemiolog: „Oboje ne mogu da obole od ovog karcinoma, prvo u anogenitalnoj regiji, govorim o polnim organima, ali interesantno je da na drugim delovima tela, kao recimo ždrelo, krajnik, jezik, i tako dalje, to je potpuno logično, jer se ova infekcija prenosi pre svega saksualnim putem, a ta mesta, anatomski delovi tela, gde postoji kontakt sa bolesnom osobom, u tom delu tela može doći virus, tu izaziva infekciju, a zatim nakon nekoliko godina i kancer."

U uzrastu od 9 do 14 godina, za vakcinaciju protiv HPV-a potrebna je saglasnost roditelja, a od 15. godine mladi mogu sami da prime vakcinu. Vakcina se daje u dve doze do 14. godine i u tri doze od 15. do 19. godine. Preporučuje se da se vakcina protiv HPV-a primi još pre prvog seksualnog odnosa, jer je tada najefikasnija.

HPV
vakcina

Najnovije

15:33, Frissítve: 17:20

Bez cigarete – bar jedan dan

U Srbiji se od duvanskih proizvoda najviše koristi cigareta i svaki treći građanin svakodnevno puši. Zabrinjava da gotovo 16 odsto pušača dnevno popuši 20 i više cigareta. Svakog dana u našoj zemlji umre 44 lica od bolesti povezanih sa pušenjem.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.