Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Vakcinacija se u Beogradu odvija bez zastoja

2021.04.20
19:34
2021.04.20
19:39
Forrás
Pannon RTV
Svakodnevno više hiljada građana u srpskoj prestonici primi vakcinu protiv virusa korona. Jedna od odluka gradskog rukovodstva je da mobilne punktove za imunizaciju smesti u javne prostore. Za cilj je postavljeno vakcinisanje 750 hiljada Beograđana.

Do sada je u Beogradu dato najviše kineske „Sinofarm" vakcine, više od 630 hiljada. Od vakcine „Fajzer" dato je 150 hiljada doza, a ruske „Sputnjik V" 125 hiljada, a od „AstraZeneke", pak, 60 hiljada doza. Tokom ponedeljka ukupan broj do sada datih vakcina  premašio je 950 hiljada.

Pannon RTV/Idei Sándor

Očekuje se da tokom sedmice broj vakcina datih u glavnom gradu Srbije premaši jedan milion. Do sada je preko 27,5 odsto stanovništva dobilo obe doze neke od vakcina. To znači da je blizu 400 hiljada odraslih stanovnika dobilo potpunu zaštitu. Trenutno ima 170 hiljada Beograđana koji su primili prvu dozu, i čekaju na ponovno cepljenje.

„Osećam se dobro, nisam ni osetila ubod, a za vakcinaciju sam se odlučila jer generalno verujem u medicinu i u nauku i smatram da je to jedini način da se konačno vratimo u normalan život".

„Toliko smo iščekivali bilo kakav lek, bilo šta da se desi da bi se zaustavila ova pošast, tako da to treba da poštujemo i da iskoristimo kada već imamo tu priliku. I, naravno, da apelujem da se svi vakcinišu. Mislim da je to sada najbolji način u borbi protiv korone" kažu Beograđani koje smo intervjuisali.

Pannon RTV/Idei Sándor

Ima i onih koji su već preležali oboljenje, a ipak su odlučili da se vakcinišu:

„Imala sam koronu u decembru i januaru i to sa duplom upalom pluća, bez nekih komplikacija. Imala sam polubolničko lečenje, išla sam na intravenozne terapije, tako da sam bila kod kuće, nisam bila u bolnici. Ali, sam isto tako ozbiljno shvatila ovu bolest jer nije šala kada vas zahvati. Ako ste mlađi, to nekako lakše pregurate, a nije baš za starije. Rekla bih da korona nije za svakog da preleži u onoj fazi u kojoj sam je ja preležala, tako da je dobro. Prošlo je sada neko vreme, i zašto se ne bih vakcinisala, a sa druge strane zgodno je i za putovanja da ne plaćate PCR testove."

Pannon RTV/Idei Sándor

Nakon primanja vakcina i dalje je potrebno pridržavanje epidemioloških mera – naglašava Svetlana Mičić, korodinatorka punkta za imunizaciju na Beogradskom Sajmu.

„Znači da nose maske, da se održava distanca, da se izbegavaju veći skupovi, posebno u zatvorenom prostoru, naravno, higijena, dezinfekcija i pranje ruku. U slučaju da dođe do nekih neželjenih efekata, imamo neke koji se očekuju to su blago povišene temperature, bolovi u mišićima, zglobovima, glavobolje, što traje otprilike dan-dva, ne moraju nikome da se javljaju. U slučaju nekih ozbiljnijih tegoba, što u principu nismo ni imali, pacijent treba da se javi svom izabranom lekaru."

U Beogradu je do sada vakcinisano ukupno 560 hiljada ljudi, odnosno 40 odsto odraslog stanovništv

vakcinacija
korona virus
Beograd
Svetlana Mičić

Najnovije

Najčitanije

U Bačkoj Topoli održan prvi ovogodišnji vašar

Od 9.decembra, i uvođenja vanrednog stanja, u ovom bačkom mestu nije održan ovaj popularan vašar. Nakon ukidanja vanrednog stanja, vašar, koji se tradicionalno održava svake druge nedelje u mesecu, sada je ponovo održan.

Velika gužva formirala se na graničnom prelazu Kelebija-Tompa

Na graničnom prelazu Kelebija-Tompa, u pravcu prema Mađarskoj, danas je formirana mnogo veća gužva od one uobičajene vikendom. U kružnom toku koji povezuje Kelebijski put i Y-krak, nagomilane kamione i automobile usmeravala je saobraćajna policija.