Ugrás a tartalomra

Vašar u Malim Pijacama otvorio sezonu vašara

2024.02.25
14:22
2024.02.25
16:48
Forrás
Pannon RTV
Prodavci i kupci iz cele Vojvodine su pristigli na vašar u Malim Pijacama, kojim je otvorena ovogodišnja sezona vašara.

Vašar u Malim Pijacama, gde se izlaže stoka i rukotvorine je vrlo posećen i on se organizuje deset puta godišnje, od februara do novembra, svake poslednje nedelje u mesecu, posetioci na ovom vašaru mogu da pronađu gotovo sve od igle do lokomotive.

Tokom celog prepodneva je vladala velika gužva na vašarištu u Malim Pijacama, mnogi ovaj vašar doživljavaju kao porodični izlet. Već se u jutarnjim satima peklo prase i pripremalo se pečenje, ali u ovo vreme je najprikladnija za degustaciju bila pečena kobasica na vašaru u Malim Pijacama. Sve tezge i kuhinje su ostvarile veliki promet.

Erika Klebečko, vlasnica pečenjare, Male Pijace:
„Imamo hamburger, vrat i kobasicu.
- Koliko koštaju ovi specijaliteti pripremljeni na roštilju?
- 400 dinara.
- Šta se obično jede ovde na vašaru?
- Do sada se tražila pečena kobasica."

 

Na vašaru u Malim Pijacama se mogla kupiti jeftina i moderna, unikatna odeća. Prodavci su u ponudi imali garderobu koja je veoma malo nošena, kao i potpuno novu garderobu, koja je uglavnom uvezena iz Austrije i Nemačke, ali su se mogli naći i proizvodi iz domaćih šivaonica. Kristina Kadar, prodavačica, Novo Orahovo: "Kada počinje školska godina, tada se jako traži dečija garderobe, tako da se ona obično jako dobro prodaje upravo tokom tog perioda, odrasli kupuju više tokom leta. Kome šta treba kod kuće. Traže jeftiniju robu. Na vašarima ima jako mnogo “second hand” korišćene garderobe, to se to i kod nas može pronaći, ali mnogi traže i novu odeću. Cene su različite, od četrsto-petsto dinara do dve-tri hiljade dinara."

Na raspolaganju su bili i postolja za motiku, kolači sa žara, ručno rađeni slatkiši, dečije igračke, jeftina i moderna obuća, žičane ograde i specifične životinje poput džinovskog zeca.

Na ovogodišnjem vašaru u Malim Pijacama, koji je otvorio ovogodišnju sezonu, nije manjkalo ni stoke u ponudi. Vlasnik je za radnog konja tražio 1700 evra, ali naravno mogla se kupiti i koza, tražili su 120 evra. Videli smo i prasiće, prodavali su se po ceni od 10.000 dinara.

Franjo Rihter, poljoprivrednik iz Subotice, je redovan posetilac vašara u Malim Pijacama. “Volimo malo da izađemo. Nedelja je, ne radimo. Malo se opustimo, dođemo da razgledamo, a ako vidimo nešto zanimljivo, kupimo. Ili uvek nedostaje neki rezervni deo za poljoprivredne mašine i mehanizaciju, upravo iz tog razloga obilazimo vašar. Sretnemo se sa kolegama i malo popričamo, samo iz tog razloga."

Na jednoj od vašarskih tezgi smo pronašli i zanimljive nove i korišćene radio aparate u retro stilu. Za ovo su tražili od 1.800 do 3.500 dinara. Nije sad sezona kestena, ali sveže pečeni kesten se mogao kupiti i na vašaru u Malim Pijacama za 700 dinara po litri. Postoje prodavci koji idu na vašar u Malim Pijacama svake poslednje nedelje u mesecu već duži niz godina.

Budimir Radulović, prodavac, Verbas: „Dolazim ovde već pet-šest godina, ovo je jedan od boljih vašara. Nudimo mešovitu robu. Slatkiše, konzerve, takvu vrstu hrane. U suštini sam i ja zadovoljan potražnjom.”

Stiže nam proleće, bliži se Dan žena, na vašaru je bila velika ponuda cveća u saksijama. Dobro se prodavao zumbul za koji su tražili 150 dinara, ali i posebne vrste orhideja koje su se prodavale za 1.500 dinara, 1.800 dinara, pa i 2,5-3 hiljade dinara. Porodica Zoltana Bagija se doselila u Male Pijace 1966. godine, otac mu je radio kao ugostitelj, već tada su na vašaru imali tezgu sa pićima. On je već 25 godina glavni organizator vašara u Malim Pijacama. “Oni nude delove za mašine. U selu to mnogo znači, jer se ne mora ići u Suboticu ili negde drugde da se kupe delovi, već se to može obaviti ovde u selu na vašaru i zato najviše ljudi dolaze."

Sledeći vašar u Malim Pijacama će biti održan na uskršnju nedelju, 31. marta.

Male Pijace
vašar

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.