Ugrás a tartalomra

Vaspitačice vaspitačicama

2020.02.20
13:27
2020.02.20
20:56
Forrás
Pannon RTV
Prvo stručno savetovanje mađarskih vaspitača u Vojvodini održano je kao događaj, koji su inicirali vaspitači.

Savetovanje je organizovano u sredu posle podne u vrtiću "Naša Radost" u Kikindi. Predstavljena su tri projekta, ali su pored toga razgovarali i o osnovama novog programa predškoslkog vaspitanja.

Ideja o održavanji jednog ovakvog susreta rodila se tokom prethodne obuke na mađarskom jeziku. Vaspitačice smatraju da je važno da se usavršavaju na svom maternjem jeziku, a ovo stručno savetovanje je prvi korak ka tome. Eržebet Savanović, zamenica direktora Predškolske ustanove "Dragoljub Budicki", Kikinda: „Naziv ovog savetovanja je "Vaspitačice vaspitačicama - horizontalno učenje". Dakle vaspitačice uče jedna od druge, predstavljaju primere dobre prakse i dobra rešenja. Mi to želimo da nadogradimo."

Pored unapred određenih tema savetovanja, učesnici su imali priliku da se međusobno savetuju o novom programu predškolskog vaspitanja. Gabrijela Kara Beda, vaspitačica, Bečej: „To je jedan novi program o složenom odgajanju dece, koji u centar kompletnog života u vrtićima stavlja dete. Zbog toga smo veliki naglasak stavili na to da mi samo usmeravamo decu, odnosno da preko toga i deca usmeravaju nas."

Sastanak je osmislila Predškolska ustanova "Dragoljub Budicki" u saradnji sa Mađarskim nacionalnim savetom. Aniko Jeras, predsednica, Izvršni odbor, MNS: „Mađarski nacionalni savet je uvek posvećivalo veliku pažnju obuci pedagoga, pa tako i na obuku vaspitača. Uvek smo u prvi plan stavljali stručno usavršavanje i konferencije na maternjem jeziku. Ovaj susret, Prvo stručno savetovanje mađarskih vaspitača, zapravo je organizovan na inicijativu vaspitača. "

Susretu je imao blizu 30 učenika.

vaspitačica
stručno savetovanje
mađarski

Najnovije

15:13, Frissítve: 16:19

Takmičenje snažnih ljudi u Kanjiži

Svim takmičarima, koji su učestvovali na takmičenju u mrtvom dizanju pod nazivom Drugi Božićni kup, bila je potrebna sva snaga sa kojom raspolažu. To je treća vežba u takozvanom poverliftingu i bez sumnje najteža.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Zoltan Maga održao koncert u Bačkoj Topoli

Violinista je ovim nastupom u crkvi Pohođenja Bezgrešne Device Marije u Bačkoj Topoli odao počast Ištvanu Pastoru, nedavno preminulom predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara.