Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Važna poruka za Srbiju

2021.10.20
12:31
Forrás
Közlemény
Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji predstavio je na jučerašnjem sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, godišnje izveštaje koji se odnose na zemlje Zapadnog Balkana, ističući da se proširenje Evropske Unije ne može smatrati završenim bez priključenja zemalja Zapadnog Balkana EU. Andor Deli, poslanik Evropskog parlamenta iz redova mađarske stranke „Fides", poreklom iz Vojvodine, naglasio je da je veoma važno za građane regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, da osete da Evropska unija računa na njih.

Oliver Varhelji je rekao da se bez pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU, proširenje Evropske unije ne može smatrati potpunim. Kada je reč o Srbiji, on je naglasio da Evropska komisija inicira otvaranje dva tematska poglavlja u okviru pristupnih pregovora.

Andor Deli je naglasio važnost posla koji obavlja Oliver Varhelji, često se suočavajući sa vetrovima koji dolaze sa suprotne strane. On je izrazio nadu da će se zahvaljujući pomenutom izveštaju ubrzati proces priključivanja.

Poslanik „Fides"-a je rekao: „Smatram da je veoma važno da građani regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osete da Evropska unija računa na njih i da je definitivan cilj da zemlja što pre postane članica Evropske unije. Za to je međutim, od suštinske važnosti, da države članice koje su skeptične prema proširenju, shvate da je priključenje zemalja Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za region i za Evropu u celini."

„Mađarska je zemlja koja pruža najveću podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji. Nastavićemo da dajemo punu podršku pristupanju zemlje, što je pre moguće. To je u interesu kako Evrope, Mađarske i Srbije, tako i vojvođanskih Mađara" - naglasio je Andor Deli.

Srbija
Andor Deli
Evropska Unija

Najnovije

15:04, Frissítve: 15:10

Proširenje, ključ budućnosti?

Politika proširenja Evropske unije, priključenje zemalja zapadnog Balkana, kao i rešavanje problema migracije, bile su teme konferencije „Proširenje, ključ budućnosti?" održane u Budimpešti.

Najčitanije