Ugrás a tartalomra

Velike porodice u Bačkom Petrovom Selu oterale zimu

2024.02.26
12:29
2024.02.26
16:52
Forrás
Pannon RTV
Konzumiranje fanaka, takmičenje u izradi kostima, ali i takmičenje u spretnosti, takođe su bili deo programa na karnevalskoj dečijoj zabavi održanoj juče popodne u sedištu Potiskog udruženja velikih porodica „Kolevka” u Bačkom Petrovom Selu.

Princeze, veštice, junaci iz stripova, zajednički su terali zimu u nedelju popodne u Bačkom Petrovom Selu. Fani Kiš ni ove godine nije želela da propusti ovu manifestaciju: „Prošle godine sam se obukla kao vampirska veštica, a sada kao avatar, uz pomoć moje sestre Jazmin.”

Henrieta Horvat, majka troje dece, prisustvovala je karnevalu sa dvoje starije dece: „Veće je Miki Maus, a manje je maca. Volimo jer je zabavno, prodefiluju, jedu fanke.”

Karneval, odnosno period od Bogojavljenja do pokladnog utorka u ponoć, tradicionalno karakteriše dobro raspoloženje i opuštanje. Bilo je roditelja koji su se na ovom događaju u Bačkom Petrovom Selu i sami maskirali u kostime. Romilda Guljaš i njen muž su događaj došli sa troje dece: „Ovde u Bačkom Petrovom Selu popodne nema mnogo mogućnosti za izlazak. Nora organizuje ove događaje, i mi smo uvek tu, ne propuštamo ih, za nas je ovaj maskenbal jako dobar.”

Učesnici karnevala su obišli kraj i različitim spravama za pravljenje buke terali su zimu, a nakon toga su se, po sujeveru, oslobodili svih nevolja spaljivanjem lutke.

Iako mnogo dece zbog bolesti nije došlo, organizatori su ipak bili zadovoljni.

Eleonora Kiš, potpredsednica Potiskog udruženja velikih porodica „Kolevka”, Bačko Petrovo Selo: „Deca najviše vole ovu manifestaciju, najviše uživaju u njoj, maskiraju se, šetamo, palimo lutku ovde u dvorištu, biramo najbolju masku, biće tu i igre spretnosti, slikanja, a vredne žene su ispekle fanke.”

Udruženje će sledeću aktivnost organizovati povodom Uskrsa, i to radionicu za izradu rukotvorina.

Bačko Petrovo Selo

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.