Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Veliki rast cene krompira na pijacama

2022.06.17
15:10
2022.06.17
18:30
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji je povrće u poslednje vreme znatno poskupelo. Najviše su porasle cene krompira. Poljoprivrednici to objašnjavaju drastičnim povećanjem troškova proizvodnje.

U Subotici je situacija nešto povoljnija, jer dok se u glavnom gradu i u unutrašnjosti Srbije za kilogram mladog krompira traži 120-150 dinara, na pijacama severne Bačke ga možemo kupiti i za 80 dinara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, povrće u Srbiji je od aprila prošle godine poskupelo u proseku za oko 30 posto. Najviše je poskupeo krompir, jer je cena krompira po kilogramu porasla gotovo tri puta.

Poljoprivrednici kažu da trostruko povećanje cena ne pokriva stanje stvari u stvarnosti. Uostalom, u aprilu prošle godine stari krumpir koji im je ostao iz vremena epidemije korona virusa se prodavao po ceni od 15-30 dinara za kilogram, a sada u junu ove godine mladi krompir košta od 80 dinara do 100 dinara.

Na Mlečnoj pijaci u Subotici tezge su pune raznog povrća bogatog vitaminima i mineralima, a za njima itekako postoji potražnja.

Rozalija Kuti:

„Prilično skupo. Na nekim mesta se može naći po povoljnim cenama.
- Koja je dobra cena?
- Recimo, ovako, ispod 100 dinara.
"Koliko krompira koristite sada kada je sezona mladog krompira?"

- Jako malo."

Mladi krompir ionako nije dobro skladištiti u većim količinama kod kuće, savetuje se da uvek kupujemo mlad krompir u manjim količinama, jedan ili dva kilograma.

Prema rečima Janoša i Ibolje Valković iz Horgoša, cena proizvodnje krompira je jako skočila. Hemikalije su postale skuplje.

"Sredstvo protiv obične krompirove zlatice koje sam prošle godine kupio za 70 dinara, ove godine košta 250 dinara. Rastvara se na količini od deset litara vode. To je užasno puno.
- A đubrivo?
- Tek đubrivo. Ne smem ni da spomenem. Cena đubriva se takođe udvostručila. Ali ne koristim đubrivo jer proizvodim krompir u svojoj bašti.
"Da li je krompir sada jeftin ili skup?"
- Šta da kažemo sada na to pitanje?
- Otprilike dobro u odnosu na plate.”

Mladi krompir koji se gaji ispod folije sada se menja za onaj koji je uzgojen ispod plastične folije, a krompir na otvorenom će se brati tek za otprilike mesec dana.

Sabolč Kasap iz Nose će da bere potpuno zrele krumpire, koji se mogu čuvati za zimu, ali je rekao da će, ako ostane dobra cena, deo njih prodati kao mlade krompire.

"Dosta su porasli i troškovi proizvodnje, oko 120 dinara je kilogram đubriva, u odnosu na 40 dinara koliko je bila cena prošle godine, što je takođe tri puta više. Ali cena goriva je oko 60 posto veća, gorivo je preko 200 dinara, a prošle godine u ovo vreme smo mogli kupiti litar goriva za oko 140 dinara."

Mladi krompir trenutno je najskuplji na užičkim pijacama i dalje drži cenu od 120-150 dinara po kilogramu.

krompir
cena

Slične vesti

Najnovije

15:29, Frissítve: 16:12

"Supa skuplja od mesa"

Šargarepa je poskupela, u velikim marketima cena doseže i do 200 dinara po kilogramu. Pre par nedelja je koštala 60-80 dinara. Prema proizvođačima, razlog je što je prošlogodišnja šargarepa rasprodata, a na pijacama se sada prodaje nova šargarepa.
12:39, Frissítve: 12:52

Sudar autobusa i automobila u Šapcu

Autobus koji je prevozio decu iz Futoga, koja su krenula na ekskurziji u Tršić, sudario se sa automobilom, rečeno je RTS-u u policiji. Kod desetoro dece i vodiča konstatovane su lakše telesne povrede u šabačkoj bolnici. Uhapšen je vozač automobila.
11:31, Frissítve: 11:58

Mirno na severu KiM, Srbi nastavljaju proteste

Protest građana sa severa Kosova i Metohije nastavlja se i danas. Iako je neradni dan, Srbi se okupljaju u blizini opština, u kojima im je onemogućen rad od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Moždano razmrdavanje u Bačkoj Topoli

Vojvođansko finale kviza „QuizNight“ na koji je došla 21 ekipa održano je u Bačkoj Topoli. Zabavna društvena igra sve je popularnija na našim prostorima.