Ugrás a tartalomra

Veštačka inteligencija u poljoprivredi

2023.11.30
16:05
2023.11.30
16:47
Forrás
Pannon RTV
Fondacija „Pro Scientia Nature” iz Sente radi na razvoju inteligentnih plastenika. Projekat je međunarodnog karaktera, a u njegovu izradu su uključene visokoškolske ustanove iz Mađarske, Rumunije i Srbije.

Zbog promenljivih faktora životne sredine, koji se neprekidno menjaju, javlja se veća potreba za savremenom poljoprivrednom tehnologijom. U okviru projekta se radi na razvijanju najsavremenijeg načina gajenje biljaka u plastenicima uz podršku veštačke inteligencije, a sve to i u vidu edukativnog materijala.

Zoltan Horvat, direktor, „Galamb Jožef” Poljoprivredno-tehnička i škola za stručno obrazovanje iz mesta Mako (Mađarska): „Naš posao se ne sastoji od toga da izmislimo rupu u siru, već da prikupimo te tehnologije, tehnološke opise i da ih spojimo u jedan novi, savremeni nastavni plan i program.”

Konferencija je prvo organizovana u mestu Mako, a sada i u Senti. Cilj je da se pripremi jedan edukativni materijal za obuku radnika u inteligentnim plastenicima, i to na više nivoa.

Dr Laslo Lenđel, predsednik, Fondacija „Pro Scientia Nature”: „Govorimo o nastavnim programima koji se mogu koristiti u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, nastavnim materijalima koji su pripremljeni digitalnom metodologijom, a kada govorimo o projektu, prvo smo procenili koje su tehnologije u upotrebi na našem području, koje tehnologije se mogu očekivati u bliskoj budućnosti na našem području.”

Sledeća stanica ove konferencije biće Transilvanija, uz učešće predavača i stručnjaka.

poljoprivreda
vestačka inteligencija
Zoltan Horvat
Dr Laslo Lenđel

Slične vesti

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije