Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Viktor Orban na jadranskom moru

2019-09-01
12:15
2019-09-02
09:00
Forrás
Pannon RTV
Premijer države koja nema more, pred seoskom prodavnicom, na obali, u drugoj državi! Opušten, bosonog, nazdravlja jutarnjom čašicom i ode sa kesom hleba pod miškom, bez pratnje i velike pompe? Orban!

Nije baš česta prilika da se predsednik neke vlade nađe pred seoskom prodavnicom, i to u drugoj državi, na klupici na kojoj se danonoćno ispira svetska politika i svi lokalni tračevi, naravno uz najjeftinije pivo. Takvih "alternativnih parlamenata" ima na milione, naročito u ovoj regiji. Ti "okrugli stolovi" i "tribune" pred lokalnim dućanom su najčešće o jedino što male seoske zajednice imaju, to im je: i crkva i skupština, i biblioteka i kafana, i ispovedaonica i prodavnica, jednima i druga kuća, nekima jedina veza sa svetom, drugima uteha od kućne samoće, mnogima jedini internet i ekskluzivna društvena mreža.

Pred jednom takvom bejaše u rano juto pre neki dan, valjda bejaše petak, i mađarski premijer Viktor Orban! Sigurno je jedini koji na tamo nije došao radi politike. Došao Viktor u japankama, u majici koju je valjda prvu tog jutra dohvatio da obuče, nije se ni obrij'o... Ostao čovek bez hleba pa došao u dućan da pazari veknu, taze. Cinik bi odmah pronikao u "stvarne" motive iznenadne posete i dodao: da, da došao je kobajagi uzme hleb a uzgred i da kapariše glasove, pa nek se prepričava do sledećih izbora. Ali ne lezi vraže, Orban je banuo tamo gde nema baš ni jednog svog glasača. Pojavio se pred prodavnicom koju od Budimpešte deli devet brda i devet gora i jedno more. Bio je na ostrvu Molat u Brguljama. Molat je u Jadranskom moru, malo severozapadno od Zadra, negde u liniji sa Ravenom gledajući prema Italiji, a Brgulje je jedno od tri sela na tom ostrvu i to prema zapadu, gleda na pučinu. U tom selu su popisivači uspeli, poslednji put, da prebroje svega 48 stanovnika!

Sa te strane pristigao je jedrilicom, primorci odmah ošacuju dužinu pa rekoše:12 metara, a onda kad su je vezali za bovu, sa četvoro svoje dece i skiperom, Orban sišao na obalu. Zna se da mađarski premijer voli da potroši odmora na mala, zabita mesta, bez pompe, gužve i protokola ali namesti se to nekako pa se u "malom mistu" gde ni novine ne dolaze odnekud stvorio i jedan novinar . Dovoljno! Mario Vuksan novinar portala zadarski.hr , u petak ujutro, svratio kod svog prijatelja Darka u njegov dućan, a domaćin dočekuje drugara i kaže mu kako baš ima tu ispred radnje - mađarskog premijera! Ni manje ni više.

Kako da ne, pomislio je valjda novinar Vuksan, kako da ne, malo fali pa na pustom ostrvu, pred jedinom prodavnicom sedi neki premijer?!

Ipak, izađe Mario da vidi i to čudo. Kad ono, Viktor se razbaškario, sedi pod maslinom, na drvenoj klupi kao da se tu i rodio.

Valjda je Mario prvo nešto prozborio sa Viktorom, dobro jutro, a ma jeste li to vi, otkud vi ovde. . . ali o tome Mario ne zbori ništa, ali on piše na svom portal da je ovako bilo:

"Mr. Orban, do you like some travarica from Zadar?

O, travarica from Zadar, yes, thank you. Ali samo malo. Živili” - glasio je kratki razgovor.

Onda je Orban rekao da nakon Brgulja ide dalje u obilazak brodom. Nakon toga je mađarski premijer nazdravio, zahvalio se, rukovao se i otišao još malo uživati sjedeći na štekatu s plastičnim stolicama, uz obalu". Tako javlja Mario sa svog ostrva nakon susreta sa mađarskim premijerom.

Onda je premijer ušao ponovo u dućan, uzeo veknu friškog hleba i sa svoje četvoro dece otišao prema obali. Suprugu Aniku nisu videli na obali ali Mario piše da je Viktor otišao na fruštuk kod "Janka", restoran na obali. To nema veze sa Orbanom ali u tom restoranu je najkrupnijim slovima ispisano da je u ponudi "dalmatinska janjetina". Postoji i objašnjenje je zašto riba i morski plodovi nisu prioritet u ponudi jer kad stignu kontinentali gosti konobari umeju da im podiđu, trgovački lukavo: "ama ća je riba, kontra vruće janjetine". Gost je uvek u pravu, a bakšiš je najvažniji, kažu kelneri.

Podseća Mario Vuksan na zadarskom portal da je i ranije Orban znao da uđe jedrilicom u zadarsko otočje pa je bio i u Milinama na ostrvu Ugljen, malo bliže Zadru.

Viktor Orban
jadransko more
premijer Mađarske

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.

Rekordan broj zaraženih od korone u Srbiji

U poslednja 24 časa potvređena su 1.053 nova slučaja zaraze kod 9.430 testiranih. Od posledica zaraze preminulo je pet osoba, i do sada je od korone ukupno preminulo 798 pacijenata.