Ugrás a tartalomra
MTI/Szigetváry Zsolt

Viktor Orban ponovo izabran za predsednika Fidesa

2019-09-29
17:08
2019-09-29
19:27
Forrás
Pannon RTV
Na izbornoj skupštini pozicija predsednika potvrđena sa 1406 glasova.

Mađarski premijer je u svom govoru naglasio da je Fides u uređenoj formi i radi svoj posao sa jasnim programima. Na izbornoj skupštini bilo je prisutno više mađarskih i prekograničnih zvaničnika, između ostalih i Ištvan Pastor predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Viktor Orban je ponovo izabran za predsednika Fidesa na 28. izbornoj skupštini vladajuće stranke, koja je održana u Budimpešti u nedelju. Orban je u govoru nakon reizbora naglasio da je Fides u uređenoj formi i radi svoj posao sa jasnim programima. Takođe je podvukao da je novi osnovni zakon iz 2011-e jedan od najvećih uspeha u istoriji Fidesa. Viktor Orban je dodao da su osnovali mađarsku demohrišćansku državu i spemni su za izazove narednih decenija. Viktor Orban je u svom govoru rekao da je počastvovan što je opet izabran za predsednika Fidesa.

Viktor Orban, predsednik Fidesa: “Hvala vam što sam ponovo dobio vaše poverenje. Počastvovan sam. Izabrali ste me za predsednika najveće, najjače, jedine vladajuće stranke u zemlji. Ako uključimo i naše saveznike – a mislim da je to ispravno -, onda smo najstarija politička zajednica Mađarske sa najdubljim tradicijama i najjačom duhovnošću.”

Na kongresu su izabrani i potpredsednici: Katalin Novak, Gabor Kubatov i Silard Nemet. Lajoš Koša je izabran na mesto Gergelja Guljaša koji je podneo ostavku. Na događaju govorilo je nekoliko zvaničnika. Među njima i Žolt Šemjen, koji je u ime 75-godišnjeg HDNP i svih njenih saveznika pozdravio učesnike i naglasio je: njihov savez je savez vrednosti. Šemjen je takođe podsetio da su održali svoje obećanje dato posle 2010. godine, a to je ujedinjenje nacije javnim pravom. Više od milion prekograničnih Mađara dobilo je punopravno državljanstvo.

Kongresu je prisustvovao i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. U svom govoru on je ocenio period koji je protekao od poslednjeg kongresa izuzetno uspešnim. Danas u Srbiji, posle više od sto godina nije nepovoljnost, već prednost biti Mađar – rekao je on i naglasio snažnu podršku mađarske vlade. Naglasio je takođe da odnos Srbije i Mađarske nikada nije bio tako dobar kao danas.

Poslednji kongres Fidesa bio je u jesen 2017. godine, kada je premijer Viktor Orban jednoglasno, sa 1358 glasova izabran na mesto predsednika.

Viktor Orban
Fides
Budimpešta

Slične vesti

Najnovije

17:45, Frissítve: 17:51

Umeće ručne žetve

Nebo je danas bilo naklonjeno stanovnicima Mužlje – uprkos promenljivom vremenu na parceli pšenice pored salaša Janoša Milera, uspeli su da održe 37. takmičenje u žetvi.

Najčitanije

U Malom Iđošu održan porodični dan

Sve zainteresovane, koji su u nedelju pre podne posetili porodični dan u Malom Iđošu, dočekali su raznovrsni programi, dečje igre i ukusni zalogaji.