Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Vinogradi ove godine u dobroj kondiciji

2021.01.28
14:59
Forrás
Pannon RTV
Vinogradari u Bačkim Vinogradima zadovoljni su stanjem čokota nedelju dana nakon orezivanja na dan Svetog Vinka. Zahvaljujući blagoj zimi za sada nije bilo štete od izmrzavanja.

Odgajivači grožđa kažu da je zbog promene klime i nepredvidivih vremenskih uslova, orezivanje na dan Svetog Vinka važno prvenstveno zbog očuvanja tradicije, jer mrazevi, uistinu, ozbiljnu štetu mogu da naprave i tokom proleća.

Podizanje vinograda u Bačkim Vinogradima i okolini započelo je oko 1890. godine, kažu meštani. Dodaju i to da su u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata u svetu već postali poznati i vino i šampanjac koji su  u Bačkim Vinogradima dozrevali u buradima. Snalažljivi trgovci prvo su ih isporučivali na teritoriji Monarhije, te je fini nektar stizao na stolove imućnijih porodica. Osim toga, vino je nošeno i u Nemačku i u druge zemlje.

Vina sa peska i danas su omiljena, mada vinari iz Bačkih Vinograda vina iz svojih podruma prodaju pre svega domaćim, i kupcima iz Mađarske.

Nandor Katona dobro poznaje narodne izreke koje se vezuju za vinogradarstvo, kao što je „Ako na dan Svetog Vinka sunce peče, u sudu obilno vino teče", ili manje poznatu: „Kad je magla, kad je vlažno, i vina će biti malo.

„U suštini ljudi su samo tražili izgovor da sednu, da se malo druže, jer januar je  u stara vremena bilo vreme kada je hladno, kada ih je sneg zatvorio i onemogućio da se sreću, u drugoj polovini meseca već je bilo prilike da malo sednu zajedno i piju vina" kaže Nandor Katona, vinogradar i vinar.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Voćar iz Bačkih Vinograda već je započeo rezidbu svoje loze, ali je sada zastao zbog hladnoće, ali čim vreme bude blaže, nastaviće posao.

Od Ferenca Papa niko bolje ne poznaje tajne gajenja grožđa. Tvrdi da je u punom smislu reči u vinogradu ugledao svetlost dana, sada već pre devet decenija.

„Uveren sam da ako do sada nije bilo nikakvih problema sa grožđem zbog mraza, i ukoliko od sada ne budu neki minusi od 15 ili 20 stepeni, neće biti nikakvih problema, dakle očuvano je ovogodišnje grožđe."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Tibor Kovač je zadovoljno gustirao vino iz  2020. godine, koje smatra izuzetnim. Nada se da će i ove godine biti dobar rod. „Vremenske prilike su se toliko promenila da tokom decembra i januara ni nema mraza. Dakle, izdanci nisu ni mogli da izmrznu. Sada tokom rezidbe izdanaka za dan Svetog Vinka ne možemo da utvrdimo da li ima štete od mraza ili ne. Poslednjih godina, na žalost, šteta od mraza pojavljuje se negde u aprilu, pa čak i u maju, i to je opasnije. To još ne možemo da predvidimo."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Vinar iz Bačkih Vinograda dodaje da on još čeka sa rezidbom, planira da krajem februara i početkom marta krene na posao. Od svojih predaka je naučio da ukoliko kasnije naiđe mraz, onda će videti šta je izmrzlo, a šta je izdržalo, te tako i šta treba orezati, a šta sačuvati.

vinogradari
vinogradi
vino

Slične vesti

Najnovije

19:21, Frissítve: 19:27

Pokrajina pomaže obnovu škola u Vojvodini

Pokrajinska vlada sa 76 miliona dinara podržava obnovu i održavanje škola u Vojvodini. Sredstva su obezbeđena za 21 obrazovnu ustanovu, za 14 osnovnih škola i 7 srednjih škola. Ugovori o podršci potpisani su danas u Novom Sadu.
15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.