Ugrás a tartalomra
Pixabay/Matryx

Virus korona Mađarska: od deset obolelih, kod devetoro izazvani omikron varijantom

2022.01.20
10:47
2022.01.20
20:34
Forrás
koronavirus.gov.hu
U Mađarskoj je potvrđeno novih 15.526 slučajeva zaraze, preminuo je 71 oboleli, te je do sada od zaraze preminulo 40.757 osoba. Na bolničkom lečenju je 2.673 obolelih, njih 202 je na respiratoru.

Od ukupnog broja obolelih od virusa korona 87 odsto slučajeva izazvano je prisustvom omikron varijante koja ima vanrednu sposobnost zaražavanja, ali imunizacija značajno ublažava razvoj bolesti – izjavila je u sredu glavni zdravstveni inspektor Mađarske. Cecilija Miler je u video materijalu postavljenom na Fejsbuk stranici vlade rekla da su u najvećem riziku oni koji još nisu primili zaštitnu vakcinu, jer svako cepivo protiv virusa korona podiže imuni odgovor i odbranu organizma. Predlog ovog specijaliste je da sve osobe starije od 12 godina prime i treću dozu vakcine, ukoliko je od poslednje, druge vakcine prošlo četiri meseca. Cecilija Miler je dodala: oni koji su preležali zarazu stekli su imunitet u određenoj meri, ali ova zaštita kraje kratko i nije dovoljna.

U Mađarskoj je do sada vakcinisano 6.325.143 osoba, od kojih je 6.069.677 primilo i drugu, a 3.437.335 osoba i treću dozu cepiva.

virus korona
virus
korona virus
Mađarska
omikron
Cecilija Miler

Najnovije

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.