Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Više migrantskih porodica u Prihvatnom centru u Subotici

2019.02.04
20:08
2019.02.04
20:19
Forrás
Pannon RTV
U okolini Horgoša migranti pokušavaju da pređu srpsko-mađarsku granicu. U prihvatnom centru u Subotici porodice čekaju da ih prihvati EU.

Sa krajem zime primećuje se više aktivnosti u zoni mađarske granice. U okolini Horgoša i dalje ima migranata na imanju nekadašnjeg poljoprivrednog dobra „Bačka". Prema izjavi jednog od njih, dvadesetak ih je u ruševnoj zgradi. Većinom su došli iz Avganistana. Sadat je sa drugarima pet puta pokušao da pređe granicu: „Hteo bih u Belgiju, da tamo živim. Ovde situacija nije tako dobra, od kako smo tu." Na pitanje potvrđuje da nekoliko članova njegove porosice živi od ranije u Belgiji.

U Privremenom prihvatnom centru u Subotici ima 12 porodica, među njima 32 dece. Svi oni čekaju da ih prihvati neka od zemalja, članica Evropske unije.

Pannon RTV/Molnár Edvárd - korábbi felvétel

Mohamed je isto stigao iz Avganistana. Više od dve godine živi u Privremenom prihvatnom centru. Trenutno čekaju da odu u bilo koju zemlju, članicu Unije, jer već više godina luta sa porodicom: „Čekamo na raspored, ili na tako nešto, da bi nas primili. Iz ovog kampa nas negde nose, valjda u Mađarsku" kaže Mohamed Juniz. Još nisu razmišljali o tome, gde bi želeli da žive.

Siniša Marković, rukovodilac subotičkog Privremenog prihvatnog centra kaže da se ovde najčešće zadržavaju višečlane porodice. „U subotičkom prihvatnom centru smešteno je 60 osoba, 12 porodica. Većina ih je stigla iz Avganistana, njih 47, ima 13 Iračana, i 32 deteta koja su u pratnji roditelja, jer je reč o porodicama." kaže Siniša Marković, rukovodilac Privremenog prihvatnog centra.

U Srbiji se trenutno prema zvvaničnim podacima nalazi preko 4.000 migranata u 16 prihvatnih centara.

migranti
Subotica
prihvatni centar

Slične vesti

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.