Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Emrah Gurel

Više od 17.000 poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji

2023.02.09
13:43
2023.02.09
13:50
Forrás
RTS
Nastavlja se potraga za preživelima.

U razornom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio jug Turske i Siriju stradalo je više od 17.000 ljudi. Poslati su spasioci iz 65 država. Sirijska vlada je prvi put zatražila pomoć od Evropske unije, saopšteno je iz Evropske komisije. Pomoć Turskoj i Siriji najavljena je iz Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije, a EU organizovaće donatorsku konferenciju radi sakupljanja sredstava za postradala područja.

Pripadnici MUP-a Srbije, Sektora za vanredne situacije, koji su upućeni u Tursku, tokom današnjeg dana sa kolegama iz Italije ulažu maksimalne napore kako bi pomogli u traganju i spasavanju preživelih u razornom zemljotresu koji je pogodio ovu zemlju. Srpski spasilački tim, sa 45 pripadnika zajedno sa opremom za spasavanje iz ruševina i vatrogasnim vozilima, angažovan je na saniranju posledica i spasavanju preživelih u Odabasi.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uputio je u Republiku Tursku 45 vatrogasaca-spasilaca, sa službenim psom obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presecanje i elektronsku pretragu nestalih lica. Takođe, Srbija je u područja ugrožena zemljotresom poslala navalno vatrogasno vozilo, četiri kombi i četiri terenska vozila.

zemljotres
Turska
Sirija

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.