Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Više turista u Subotici

2019-08-06
17:59
2019-08-06
18:06
Forrás
RTV Pannon
U prvih šest meseci ove godine u Subotici je pet odsto više turista, a broj onih koji ovde i prenoće viši je za 4,5 odsto.

Sve više stranih turista posećuje grad i Palić. Zaposleni u Turističkoj organizaciji grada Subotice kažu da kada naredne godine bude završen palićki velnes centar može se očekivati  dalji značajan porast turista, kao i veći broj prenoćišta.

U poslednje vreme vidno je više turista u Subotici sa Dalekog Istoka, posebno onih iz Kine. Obilaze pre svega secesijske objekte u Subotici, zanima ih i lokalna gastronomija, a kažu da rado probaju i vina sa peska. U proseku u Subotici i Paliću provedu jedan do dva dana. Nema dana, niti doba dana a da se u gradu ne sretnu turisti kako obučeni u upadljivo šarenu odeću šetaju držeći suncobran, obilaze najlepše građevine i fotografišu ih. Li je sa prijateljicom stigla do Subotice. Kaže da je na internetu videla slike grada i nije pogrešila. Oduševila ju je Subotica. „Impresionirana sam onim što sam videla, skulpturama i ljudima, nebom i suncem. Veoma je lepo. Ostaćemo dva ili tri dana u Subotici."

Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije grada Subotice potvrđuje da sve više stranih turista posećuje Suboticu i Palić. „Kada je reč o strancima, turisti iz Mađarske su najbrojniji i ovde provode najviše noći, na drugom mestu su turisti iz Nemačke, na trećem su Hrvati, a na četvrtom Kinezi, po najnovijim podacima. Osim njih, posećuju nas i Poljaci. Ovo su podaci iz 2018. godine, ali i pokazatelji iz ove godine ih potvrđuju."

Turistička organizacija grada Subotice ovog leta pokrenula je besplatne pešačke ture razgledanja grada u trajanju od jednog i po časa, uz vođenje turističkog vodiča na srpskom, engleskom, i po potrebi na mađarskom i nemačkom jeziku. Ture su organizovane svake srede od 10 časova, i svake subote od 13 časova. Zahvaljujući velikom interesovanju, ove ture zadržaće se do kraja godine.

Prema statističkim podacima broj turista iz Kine u Srbiju, pa tako i u severnu Bačku ove godine porastao je za 30 odsto. U zavisnosti od njihovih materijalnih mogućnosti odsedaju u hotelima ili privatnim pansionima. Nadležni kažu da se može očekivati da velnes centar koji se gradi i za koji se očekuje da će narednog leta biti u funkciji, doprinese značajnom skoku broja turista iz zemlje i inostranstva koji posećuju Palić, kao i da utiče na broj prenoćišta. Zaposleni u turizmu Subotice računaju da će ove godine imati 150 hiljada noćenja i oko 92 do 93 hiljade turista.

Subotica
turizam
turisti

Slične vesti

Most

Najnovije

Népszerű

Najčitanije

Preminuo Tibor Sarapka

Vest o smrti jednog od najznačajnijih mađarskih vajara u Vojvodini objavilo je Dečje pozorište u Subotici. Tibor Sarapka imao je 57 godina.