Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Vlada Srbije podržala projekte u obrazovanju

2020.06.09
22:12
2020.06.09
22:21
Forrás
Pannon RTV
Projekte u obrazovanju koje su predložili saveti nacionalnih manjina Vlada Srbije je ove godine podržala sa 24 miliona dinara.
Pannon RTV/Idei Sándor

Od 210 pristiglih projekata, nadležno Ministarstvo podržalo je 72 projekta i pobednici na konkursu u utorak su potpisali ugovore u Beogradu.

Dok su  prethodnih godina informisanje i kultura bilo u središtu pažnje, ove godine Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave novac je namenilo za podršku programima u oblasti obrazovanja. Tako je udruženje građana, na primer, dobila 230 hiljada dinara za prevođenje na mađarski jezik novih nastavnih planova za obdaništa.

„Iz ovog iznosa finansiraćemo prevođenje ovih nastavnih planova. Dakle, prevešćemo ih, odnosno naslanjajući se na to organizovaćemo različite radionice, i različite promotivne aktivnosti. Želimo da popravimo kvalitet predškolskog vaspitanja na mađarskom jeziku" kaže Žolt Namestovski, predsednik, Udruženja građana „e-Regio".

Udruženje za očuvanje tradicije i kulture „Nojček" nastoji da se obrati najmlađima i upoznavanje životne sredine stavilo je u središte programa za koji je od Ministarstva dobilo podršku u iznosu od 250 hiljada dinara.

„Nastojimo već u ranom dečijem uzrastu deci skrenuti pažnju na to koliko je važno da sačuvamo planetu, da i naši unuci imaju gde da žive, i da u okviru poznavanja životne sredine recikliramo stvari i kako možemo otpadu dati novi smisao, kroz bavljenje umetnošću ili na neki drugi način" kaže Izabela Poljaković, predsednica, Udruženje za očuvanje tradicije i kulturu „Nojček".

Pannon RTV/Idei Sándor

Iznos od 30 miliona dinara koji je planiran za ovu godinu, smanjen je na 24 miliona dinara zbog posledica epidemije korona virusa na ekonomiju i preusmeravanje novčanih iznosa. Od 210 pristiglih prijava, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu podržalo je 72 projekta – naglasio je Branko Ružić, ministar. Dodao je, svaka od  21 manjine koja živi u Srbiji dobila je sredstva na konkursu.

„Nije izostala ni jedna nacionalna manjina, i takođe je važno istaći da ima dosta – uslovno da kažem – višenacionalnih projekata, gde se promoviše interkulturalni dijalog i pre svega služe takvi projekti za upoznavanje kulture i tradicije one druge ili treće nacionalne manjine" rekao je Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Srbija.

Nakon prekida od 15 godina, Srbija je od pre tri godine ponovo otvorila izvor iz koga se finansiraju projekti manjinskih nacionalnih saveta. U 2017. godini za to je izdvojeno 1,8 miliona dinara, godinu dana kasnije 21,8 miliona dinara, a prošle godine je za to namenjeno 30 miliona dinara. 

obrazovanje
projekat
vlada Srbije
podrzava
Žolt Namestovski
Nojček

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!