Ugrás a tartalomra

Vlada Vojvodine dala devet stipendija studentima prve godine

2024.02.21
16:24
2024.02.21
16:47
Forrás
Pannon RTV
Danas praznujemo Dan maternjeg jezika. Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje primio je studente prve godine koji izučavaju maternji jezik i koji su dobili stipendije za 2023/2024. školsku godinu.

Alisa Koso je studentkinja na odseku za mađarski jezik i književnost. Smatra da se znanje najbolje usvaja kada se uči na maternjem jeziku. „Za mene ova podrška ima veliki značaj. Veoma sam zahvalna što mogu da učim dalje na svom maternjem jeziku i to mi mnogo znači. Osećam da tako mogu da usvojim najviše znanja.“

Sonja Mijić koja studira na odseku rumunskog jezika i književnosti takođe je dobila stipendiju. „Stipendija mi mnogo znači, prvenstveno zbog toga što sam shvatila da studiranjem nekih od manjinskih jezika u stvari pokrajinska vlada pokušava da promoviše i da podstiče mlade ljude da studiraju neki od tih jezika“ kaže studentkinja Sonja Mijić.

Stipendiju pokrajinske vlade dobilo je ukupno devet studenata. Tokom deset meseci oni će mesečno dobijati dvadeset hiljada dinara.

„To nije samo odnos koji se odnosi na medije, na ono što je podrška folkloru, očuvanju tradicije, ovde se radi o najjačoj tvrđavi, zapravo je jezik ono što je najvažnije. Ovi mladi ljudi koji se školuju da očuvaju upravo najjači, ja bih rekao kamen temeljac očuvanja identiteta jezika“ rekao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visokoškolsko obrazovanje.

Pokrajinski sekretar za visokoškolsko obrazovanje je dodao da osim očuvanja identiteta, ima i veliku ulogu u očuvanju multikulturalnosti društva.

vlada Vojvodine
stipendija
dan maternjeg jezika

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.