Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vodite brigu o srcu

2022.09.27
15:51
2022.09.27
19:12
Forrás
Pannon RTV
Povodom Svetskog dana srca u Senti je organizovano merenje šećera u krvi, pritiska kao i nivoa holestorola, kao i merenje telesne težine i visine uz davanje zdravstvenih saveta. Kao i prethodnih godina i ovoga puta bilo je veliko interesovanje.

Svetska federacija za srce je 2001. godine objavila da želi ljudima da pomogne u postizanju dužeg i kvalitetnijeg života. Zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom ustanovljen je Svetski dan srca koji se od 2000-te godine uvek održava poslednje nedelje u septembru. Na danu posvećenom zdravlju u Senti je naglasak bio na prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.

„Organizujemo ovo kako bismo što bolje pomogi ljudima koji ne uspevaju da zakažu termine i koji ne stižu da obave ovakva merenja. Ovo je minimum koji bi svako morao da zna kako bi predupredio probleme. Jutros smo već imali situaciju da su osobu hitno uputili kod lekara i kardiologa jer su mu izmerene visoke vrednosti krvnog pritiska i šećera u krvi, a da osoba to nije primećivala“ kaže Teodora Đukić, sekretar Crvenog krsta u Senti.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ukoliko je neko pušač, ima visok krvni pritisak i nivo holesterola, postoji opasnost da mu je srce starije od stvarne životne dobi. Starenje srca u tom smislu povećava i rizik od oboljevanja srca i krvnih sudova, infarkta srca ili moždanog udara, zbog toga je važna prevencija i postavljanje rane dijagnoze – naglašavaju stručnjaci.

„Opšte je poznato da su oboljenja srca i krvnih sudova vodeći razlog smrtnosti, i to posebno pogađa Vojvodinu, a dobra vojvođanska hrana sigurno tome doprinosi. Među glavnim faktorima rizika su genetika, stil života i uticaji sredine, gde je na prvom mestu visok krvni pritisak“ objašnjava dr Eržebet Jung Nemet, lekar opšte prakse u senćanskom Domu zdravlja i potpredsednica lokalnog Crvenog krsta.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Preventivne kontrole koja pozivaju na brigu o zdravlju svake godine zajednički organizuju kancelarija Crvenog krsta u Senti, ovdašnji Dom zdravlja, kao i opštinsko Udruženje obolelih od šećerne bolesti. 

srce
svetski dan
Senta
Crveni Krst

Najnovije

13:02

„S nama je okrugao svet”

U nedelju uveče u Kanjiži je održan svečani program povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U okviru manifestacije pod nazivom „„S nama je okrugao svet”, nastupilo je više od 120 mladih iz opštine.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.