Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Bodzsoni Péter

Vojvođanski piknik u Mađarskoj

2022.05.28
20:41
Forrás
Pannon RTV
Društvo prijatelja Vojvodine je sve zainteresovane čekalo kod mesta Ećek sa dečijim programima i raznovrsnim specijalitetima.

Vojvođanski piknik je održan po sedmi put. Na ovogodišnju manifestaciju se prijavilo 277 osoba, a u takmičenju u kuvanje je učestvovalo 13 ekipa.

Vojvođanski piknik, koji po sedmi put organizuje Društvo prijatelja Vojvodine, ove se godine održao na jednom ribnjaku kod mesta Ećek u Mađarskoj. Na manifestaciji je bilo takmičenje u pecanju i kuvanju, ali je glavni cilj ovog okupljanja bio izgradnja duha zajedništva. Vilmoš Šimon, glavni organizator događaja, je rekao da je Društvo nastalo zahvaljujući udruživanju prijatelja. "Tako je nastao ovaj sedmi piknik, Vojvođanski piknik, ali imali smo i humanitarno veče Deda Mraza. Veče Deda Mraza je kada radimo u dobrotvorne svrhe, a ovde se malo opustimo, kuvamo zajedno, degustiramo hranu i piće jedni drugima."

Pannon RTV/ Bodzsoni Péter

Od blizu 300 učesnika više njih se oprobalo i u takmičenju u kuvanju. "Imamo tročlani žiri, svi su poreklom iz Vojvodine. Jožef Kurunci, rođeni Novosađanin, vodio je nekoliko mađarskih restorana kao kuvar. Laslo Hernjak, koji je vlasnik i osnivač imanja Hernjak u Čantaviru, on je veliki stručnjak za kvalitet vina i žestokih pića i Laslo Arpaš, zvani Majstor za šunku, koji je iz Subotice. U Mađarskoj je poznat po svojim šunkama. Njih trojica će doneti subjektivnu, nepravednu, ali iskrenu odluku", rekao je Vilmoš Šimon.

Pannon RTV/ Bodzsoni Péter

Zoltan Cvitko živi u Mađarskoj već 36 godina, a već 10 godina je član Društva prijatelja Vojvodine. Smatra da je jako važno držati zajednicu na okupu, pomagati jedni drugima, kako kaže, stvarajući tako osećaj doma. "Vrlo je važno da ta energija koja povezuje ljude, po osnovu porekla i korena, nastavi da postoji i predstavlja svojevrsni duh, neku vrstu životne tečnosti u svakodnevnom životu ljudi. Vidi se, ovde se svi dobro osećaju, raspoloženje je dobro i to nije zbog piva i rakije, već je atmosfera ovde jako pozitivna, samo polazeći od činjenica da možemo jedan drugog potapšati po ramenu, možemo se rukovati, ispričati priču jedan drugom, to može da nam predstavlja pravi doživljaj pod čijim utiskom ćemo biti nedeljama, mesecima ili čak godinama, što nam daje dodatni podsticaj da koračamo dalje u ovim vremenima koja, mora se priznati, nisu ružičasta."

Sledeći veliki događaj Društva prijatelja Vojvodine će biti u decembru, a to je humanitarno veče Deda Mraza. Više o događajima možete saznati na Fejsbuk stranici Društva prijatelja Vojvodine.

Vojvođanski piknik

Slične vesti

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!