Ugrás a tartalomra

Vojvođanski program privrednog razvoja je za primer

2019-11-13
17:41
Forrás
Pannon RTV
U Senti je danas otvoren novi pogon srednje veličine.

Zahvaljujući programu privrednog razvoja Saveza vojvođanskih Mađara, a uz finansijsku podršku mađarske Vlade senćanska firma uspela je da proširi broj hala, kupi mašine i zaposli novih 16 radnika.

Senćanska firma „Silos –tech" nastala je kao porodični posao pre 13 godina. Firma koja se bavi opremom za skladištenje i promet zrnastog roda proširila je svoje hale i broj mašina uz podršku Fondacije Prosperitati u iznosu od 500 hiljada evra. Broj zaposlenih je sa 40 povećan na 56.

„Izgradili smo novu halu u kojoj se sada nalazimo. Kupili smo mašinu za lasersko sečenje, koju vidite iza mene. Želeli smo da zaposlimo još osmoro ljudi, ali smo na kraju sa 16 novih zaposlenih zaključili čitavu investiciju" kaže Žolt Nađ, direktor, „Silos tech" Senta.

Mađarska Vlada je 2016. godine u službi ostanka delova nacija izvan granica Mađarske, pokrenula program privrednog razvoja. Gabor Gion, državni sekretar zadužen za oblast finansija na otvaranju pogona je rekao da je u slučaju Srbije saradnja izuzetna. Program koji se realizuje u Vojvodini trenutno je i najveći izvangranični privredni program Mađarske.

„Uspeli smo da podelimo subvencije od blizu 40 milijardi, od kojih se realizuju projekti ukupne vrednosti 75 milijardi forinti. Verujem da je to uspeh za sve. Potpuno smo spremni da i dalje podržavamo mađarske privrednike" rekao je Gabor Gion, državni sekretar za oblast finansija, Mađarska.

Uz podršku preduzećima srednje veličine stvoreno je oko 600 novih radnih mesta – naglasio je na otvaranju Ištvan Pastor. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je dodao da je prvobitna inicijativa za podršku preduzećima srednje veličine bila da se ovim privrednicima otvore nove tržišne mogućnosti i stvore potencijali za tehnološki razvoj.

„Sada vidimo da je za ostanak na rodnom tlu i napredovanje, jedno od važnih i ključnih pitanja, jeste da li ćemo moći da osnažimo naše privrednike, kako bi podigli nivo zarada da bi zadržali ljude, i kako bi im obezbedili konkrentnije i humanije životne uslove" rekao je Ištvan Pastor, predsednik, Savez vojvođanskih Mađara.

Program privrednog razvoja je za primer – dodao je Pastor. Prema njegovim rečima, podrška mađarske Vlade vojvođanskim Mađarima pruža osećaj sigurnosti i prostor za slobodnije razmišljanje, koje zahvaljujući finansijskoj podršci i uspevaju da realizuju.

program privrednog razvoja
Senta
Ištvan Pastor
Fondacija Prosperitati
Žolt Nađ
Gabor Gion

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije