Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Vrbas: kvalitetna pijaća voda i za opštinska naselja

2020.09.06
15:02
2020.09.06
19:22
Forrás
Pannon RTV
Meštani Kucure i Savinog sela prema planovima trebali bi u prvoj polovini naredne godine da se priključe na vodovodnu mrežu Vrbasa.

Uskoro bi trebali da počnu radovi koji će omogućiti da i stanovnici Zmajeva, Bačkog Dobrog Polja i Ravnog Sela, što su naselja koja pripadaju južnobačkoj opštini Vrbas, dobiju mogućnost da se snabdevaju pijaćom vodom iz opštinskog vodovoda. Meštani već veoma dugo do odgovarajuće vode dolaze tek uz pomoć alternativnih rešenja.

U naselju Kucura u opštini Vrbas upravo se odvijaju radovi. Postavlja se novi cevovod kojim će se meštani priključiti na vrbaski vodovod. U selima koja pripadaju opštini Vrbas voda iz mreže odavno nije odgovarajuća. Mnogi zbog toga za piće i kuvanje koriste vodu iz ekoloških česmi koje su postavljene 2006. godine. „Ovo koristimo jer nismo zadovoljni sa našom vodom. Ovde ima filtera, pročišćena je. Voda iz ekološke česme je mnogo kvalitetnija" kaže Branka Čavrak iz Kucure.

Meštani kažu da se već iz mirisa vode iz postojeće mreže može zaključiti da nije pogodna za piće, zato je koriste samo u u krajnjem slučaju. Ana Fejsa iz Kucure kaže: „Koristimo je za kupanje, za veš mašinu, za pranje sudova i slično."

Pannon RTV/Juhász Géza

Gradnja novog vodovodnog sistema zbog epidemije korona virusa otpočela je tek u maju. Vrednost projekta je 4,1 milion evra. Radovi se odvijaju uz podršku Nemačke razvojne banke. „Kako meštani preostala tri sela ne bi bila u nepovoljnoj situaciji, lokalna samouprava i Javno komunalno preduzeće „Komunalac" je sa ovom inicijativom istovremeno konkurisalo i dobilo i prethodnu saglasnost od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije. Iz ovih sredstava ćemo priključiti i preostala tri sela, Zmajevo, Bačko Dobro Polje i Ravno Selo na opštinsku vodovodnu mrežeu i tako smo na siguran način završili ovaj proces" kaže Siniša Adamović, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac".

Nadležna inspekcija je 2006. godine ustanovila da je u naseljima koja pripadaju opštini Vrbas voda za piće iz vodovodne mreže neodgovarajuća. Ostvarivanjem ovog projekta biće stvoreni uslovi da u svih pet vrbaških sela stanovnici dobiju kvalitetnu vodu za piće.

Vrbas
voda

Najnovije

Najčitanije

U Bačkoj Topoli održan prvi ovogodišnji vašar

Od 9.decembra, i uvođenja vanrednog stanja, u ovom bačkom mestu nije održan ovaj popularan vašar. Nakon ukidanja vanrednog stanja, vašar, koji se tradicionalno održava svake druge nedelje u mesecu, sada je ponovo održan.