Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vreme brine voćare

2022.04.03
14:25
2022.04.03
16:33
Forrás
Pannon RTV
Vremenske prilike ponovo su uticale na ovogodišnji rod voća. Stigla je dugo očekivana kiša, ali bi trebalo i više padavina. Voćare u okolini Subotice brine slab rod, ali i nedostatak radne snage.

Zbog prošlogodišnje štete o mraza, zametci novog ploda nisu uspeli da se razviju u voćnjacima u Vojvodini, te su voćari zabrinuti da ove godine na drveću neće biti dovoljno cvetova.

„Prošle i pretprošle godine govorili smo o šteti od mraza. Bili smo ogorčeni da neće biti jabuka. Na kraju ih je bilo. Nisu to bili rekordni prinosi, ali je bilo. Ove godine ja sam zabrinut", kaže Ištvan Erdeg, odgajivač.

Pannon RTV

Postoje različiti načine odbrane, kako bi se zaštitili voćnjaci, ali najveći problem je što je su oni često veoma skupi. Karolj Urban gaji voće na dva hektara i kaže ove godine najviše brine zbog suše.

„Strahujem da će biti suša. To neće biti dobro, jer onaj ko ne može dovoljno da zaliva, tamo će biti problema. Ja, hvala bogu, mogu da zalivam. Pokušaću da ih zaštitim. Ako budem imao sreće, onda ću uspeti, ako ne, onda neću."

Pannon RTV

Kolebanje temperature vazduha ne pogoduje ni jednoj biljci. U februaru je bio jedan topliji period, što je dovelo do toga da je drveće u voćnjacima krenulo sa vegetacijom. U martu se vratio mraz, što je zadalo ozbiljne glavobolje voćarima.

„Koliku štetu je napravio mraz, koji je u martu dugo trajao, moći ćemo da ustanovimo tek kada se završi cvetanje. Mislim da će šteta kod kajsije biti velika. Već godinama je šteta velika, a mislim da će ove godine biti malo kajsija. Postoje i takve sorte jabuka kod kojih se kasno iskazuje šteta od mraza" kaže Hajnalka Bognar Pastor, stručnjakinja za zaštitu bilja.

Pannon RTV

Smanjeni rod predstavlja problem i za potrošače, jer ukoliko je nečega manje u ponudi, na tržištu će se sigurno prodavati po visokoj ceni.

voćari
vreme
voće

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.
15:19, Frissítve: 16:27

Osušena, tanka i mala zrna, male glave

U Opštini Kanjiža berba suncokreta počela je skoro dve nedelje ranije nego prethodnih godina. Štete izazvane sušom su velike, gubitak roda je mnogo veći od očekivanog, prinos se kreće između 700 i 1000 kilograma po hektaru.
13:49, Frissítve: 14:00

Vreme je sve toplije

Zbog vrućina je u Severnoj i Istočnoj Srbiji na snazi narandžasti meteo alarm. Širom Mađarske je na snazi upozorenje na vrućinu trećeg stepena, koje traje do petka u ponoć.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.