Ugrás a tartalomra

Vučić na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti

2024.02.16
14:23
2024.02.16
14:30
Forrás
RTS
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na vodećem svetskom forumu o međunarodnoj bezbednosnoj politici u Minhenu.

Lideri pedesetak zemalja okupili su se na jubilarnoj 60. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Tokom tri dana glavne teme skupa biće ratovi u Ukrajini i Gazi.

Cilj skupa je, navode organizatori, izgradnja poverenja, kako bi se doprinelo mirnom rešavanju sukoba, kontinuiranim i neformalnim dijalogom unutar međunarodne zajednice.

Među učesnicima panela su američka potpredsednica Kamala Haris, državni sekretar Entoni Blinken, generalni skeretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nemački kancelar Olaf Šolc.

Uoči početka Minhenske konferencije, predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom.

Vučić je naveo da je razgovor sa Kameronom bio dobar i veoma koristan, kao i da su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Govoreći o planovima Srbije za rast u narednim godinama, kao i o organizacjii sajma Ekspo 2027, posebno sam naglasio značaj ekonomske saradnje, investicija i trgovinskih odnosa između naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva", napisao je Vučić na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Kako je naveo, oni su razmenili mišljenja o svim važnim akutelnim izazovima spoljne i bezbednosne politike, kao i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

U odvojenoj objavi, Vučić je naveo da je u Minhenu sa evropskim komesarom za budžetska pitanja Johanesom Hanom razgovarao o agendi rasta EU za Zapadni Balkan, kao planu koji je namenjen ekonomskom rastu regiona, ubrzanju reformi i ulaganju koje može u znatnoj meri da unapredi proces proširenja i članstvo Srbije u EU.

Ocenio je da je sastanak bio odličan, ističući Hana kao poznavaoca naših regionalnih prilika i svedoka brojnih izazova na dugom putu napretka Srbije i zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU, za koje se svesrdno zalagao.

Predsednik Srbije je, kako se navodi, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kratko razgovarao o važnim regionalnim i svetskim temama po pitanju bezbednosti i spoljne politike.

Previđeno je da se tokom dana Vučić sastane i sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Fransoa Reno Baso.

U subotu, Vučić bi trebalo da razgovara sa grupom uticajnih senatora SAD iz obe partije, premijerom nemačke savezne države Bavarske Markusom Zederom, kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jijem i šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom.

Uveče ga očekuje sastanak sa predasednikom nemačke Hrišćansko-demokratske unije Fridrihom Mercom i članovima spoljnopolitičkog odbora Bundestaga.

Biće to prilika da se razgovara o Zapadnom Balkanu, dijalogu Beograda i Prištine i svim problemima koji su nastali proteklih nedelja zbog odluke Prištine da ukine dinar.

U Minhen dolazi i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Minhen
Minhenska konferencija o bezbednosti
Aleksandar Vučić

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.