Ugrás a tartalomra
Tanjug

Vučić: Rešavanje problema demografije traži brzu reakciju

2019-09-05
16:48
2019-09-05
17:04
Forrás
Pannon RTV
Lideri Evrope govorili su o važnosti porodice i neophodnosti rešavanja demografskih problema na III Demografskom samitu u Budimpešti.

U Budimpešti se održava samit posvećen pitanjima demografije. Prvog dana dvodnevnog skupa evropski lideri govorili su o važnosti porodice i neophodnosti rešavanja demografskih problema. Viktor Orban, premijer Mađarske i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije bili su govornici na skupu u Varkert Bazaru. Na skupu o demografiji učestvuju naučnici, političari, predstavnici verskih zajednica i drugi učesnici javnog života.

U govoru održanom u Varkert Bazaru Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je naglasio: demografske promene treba istaći među aktuelnim problemima sadašnjice kao izazov koji traži neodložno delovanje. Iz ugla svake države, srednje Evrope i budućnosti čitavog kontineta važno je da reše ove probleme –izjavio je.

Prošle godine Srbije je izgubila grad veličine Kikinde, rekao je Aleksandar Vučić na III Budimpeštanskom demografskom samitu. Predsednik države Srbije je rekao da je prošle godine umrlo preko 100 hiljada ljudi, dok je broj novorođenih bio jedva nešto viši od 63 hiljade. Osim toga, srpsko društvo je sve starije, prosečna starost stanovništva je 43 godine, a 20 odsto stanovništva je starije od 65 godina. Kako bi se sprečilo da se ne smanjuje broj stanovnika Srbije potrebno je da svaka žena ima 2,1 dete, a ne kao što je sada 1,48 – rekao je predsednik Srbije. Prosečan natalitet u Srbiji je isti kao u Mađarskoj, 1,49, i u čitavoj Evropi bore se sa sličnim problemima – dodao je Vučić. Srbija je preduzela aktivnosti za podizanje nataliteta, čiji uticaj još nije iskazan, ali u Mađarskoj već postoje vidljivi rezultati – naveo je predsednik Srbije. Na tome radi sada i Srbija, rekao je Vučić u izjavi koju je dao nakon obraćanja.

„Nastavićemo da podižemo porodični dodatak, porodiljski dodatak, majčinski dodatak, radimo na poboljšavanju uslova, obavezaćemo prvo državna, a potom i privatna preduzeća da izgrade obdaništa u svojim sistemima, gde bi majke mogle da ostave svoju decu dok rade, da nemaju dodatne obaveze, i da sagledamo sa kakvim novim ustanovama možemo da im pomognemo" rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Viktor Orban je poručio da migracija nije rešenje za smanjenje stanovništva. To vodi ka promeni stanovništva. Premijer Mađarske smatra da populacionu politiku treba uneti u ustav, jer ona znači odbranu. Dodao je: onda pobeđujemo ako uspemo da izgradimo sistem pomoći porodici u kojem će porodice sa decom živeti na garantovano višem nivou nego da nemaju dece. Za to je potrebna stabilna privreda.

„Poverenje je osnova populacione politike. Da li porodice veruju da će institucije, koje je uvela vlada, da će moći da se oslone na njih na dugi rok. Rađanje dece nije trenutak, dete treba othraniti. Potreban je sistem u kojem će moći da se izračuna višegodišnja podrška porodici. Međutim, ukoliko finansije nisu dovedene u red, javljaju se problemi i prisilne mere. A svaka racionalizacija budžeta oduzima od porodične pomoći" rekao je Viktor Orban, premijer Mađarske.

Na samitu je učestvovao i Andrej Babiš, premijer Češke koji je govorio o tome da demografske promene nisu omiljena tema, poput klimatskih promena, ali da depopulacija ima jednako teške posledice na države. Dobru državu možemo prepoznati po tome da njeni stanovnici ne strahuju od budućnosti, raste stanovništvo, ali ne uz pomoć migracija – izjavio je.

Toni Abot, nekadašnji premijer Australije u Budimpešti je rekao: potrebna je politika koja podupire porodice, i ne želi da uveća stanovništvo kroz migraciju. Mađarski program podrške porodici je jedinstven, i pokazuje političku hrabrost da podstiče natalitet, zato i druge države treba da uče iz toga – kazao je Toni Abot.

Budimpešta
Viktor Orban
Aleksandar Vučić

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.